FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 12/07/2021

Les Estades Pirineus i Estades d’Escalada de la FEEC, tot un èxit entre els joves

Pallars Sobirà Priorat Alpinisme Escalada esportiva Alpinisme Escalada

El refugi de Certascan, situat al Parc Natural de l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà), ha estat el punt central de les tradicionals Estades Pirineus de la FEEC. En aquesta edició, a les estades han participat un grup de tretze noies i nois que amb l’ajuda de dos tècnics de l’ECAM, Jordi Canyameres i Roger Flos, han passat set dies plegats gaudint i aprenent de la muntanya. Al llarg d’aquestes estades els joves han pogut aprendre les tècniques bàsiques i necessàries per poder progressar per terreny d’alta muntanya estival i de tots aquells protocols, coneixements i maniobres que garanteixen la seguretat individual i del grup.

Durant aquest dies, els joves d’entre 14 i 17 anys han posat en pràctica els nous coneixements d’alpinisme i de seguretat a la muntanya assolint el pic de Certascan (2.853m) el pic de Guerossos (2.734m), el Pic de Senó (2.556m), el Tuc del Cap de l’Estany (2.603m) i el pic de Punturri (2.507 m). A més a més, els tècnics han complementat l’ascensió dels pics amb diferents xerrades de seguretat, nusos, encordament i progressió les quals han pogut posar en pràctica amb diferents jornades d’escalada i ràpel.
Els últims dies, els joves han pogut aprendre i experimentar la pràctica del bivac. Els nois van realitzar un recorregut circular des del refugi de Certascan fins al Pic de Colatx (2.532m), on van muntar el campament per dormir. L’endemà els joves, acompanyats dels dos experts, van tornar cap al refugi i van tenir la tarda lliure per descansar i gaudir de l’última nit als Pirineus.

En definitiva, han estat uns dies intensos i plens de noves experiències en els quals els participants de les estades han pogut descobrir una nova regió de la serralada Pirinenca, aprendre valors de convivència i companyonia i treballar continguts tècnics i de seguretat a la muntanya.

Sis joves participen a les Estades d’escalada 2021

A part de les Estades d’Alpinisme, els joves federats a Catalunya també han pogut gaudir de quatre dies d’escalada en les Estades d’Escalada 2021. Aquesta edició de les estades ha tingut lloc al Priorat i s’ha utilitzat com a punt de partida el refugi de la Morera de Montsant de la FEEC per anar als diferents sectors que hi ha a la zona.

Durant aquests quatre dies sis joves han pogut consolidar les maniobres de seguretat en la pràctica de l’escalada esportiva i han pogut conèixer les diferents disciplines com l’escalada artificial, la tradicional i el bloc de la mà dels tècnics ECAM Joan Olivé i Pep Alejos. També han pogut aprendre un bon grapat de recursos per solucionar imprevistos.

Les pràctiques i tallers es van realitzar al Racó del Vilar, una zona de blocs de diferents alçades a prop del poble de la Morera, on hi ha diverses instal·lacions i vies preparades per a iniciar-se en aquest món.

El primer dia els joves van fer una formació intensiva de maniobres de seguretat, de reunions i ràpel que van poder posar en pràctica l’endemà en dues vies de tres llargs, les vies «Garnatxa» i «Carinyena», a la Cingla Closa de la Serra Major. En aquestes vies els joves escaladors van anar canviant els caps de corda, van realitzar ràpels per baixar i van instal·lar algunes assegurances flotants. A la tarda el grup no va tenir prou i va dirigir-se cap a Siurana a fer uns quants «pegues» d’escalada esportiva al sector de «Can Marges». El tercer dia els joves van treballar amb assegurances flotants i van realitzar diferents tipus de reunions de fortuna. També van fer un taller d’escalada artificial i la tarda la van dedicar al bloc.
L’últim dia de les estades els joves van poder gaudir d’un dia d’escalada en bloc intensiva amb un taller d’escalada artificial amb canvis de descens a ascens a mig ràpel.
El grup de joves escaladors han estat molt motivats durant les estades sense excepcions i han sabut aprofitar i gaudir-les al màxim.