FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/05/2014

Les estades d’escalada per a joves 2014, al Ripollès

Escalada esportiva Escalada

L’Àrea de Formació de la FEEC ha celebrat aquest cap de setmana de l’1 al 4 de maig les Segones Estades d’Escalada per a Joves de la FEEC, per a nois i noies de 14 a 17 anys. Aquesta edició de les estades s’ha celebrat al Ripollès, a les zones de Planoles, Batet, Ogassa i el Baell.

El primer dia, els joves van desplaçar-se fins a la zona d’escalada de “la Lleixa” (Batet) per provar diverses vies del sector. Al llarg d’aquest primer dia se’ls va presentar el material específic i van fer un primer tast d’escalada en Tope Rope. A més a més, van practicar la teòrica de la gestualitat, van fer treball de peus escalant amb pilotes de tennis a les mans, van treballar el centre de gravetat amb un mocador tapant-los als ulls i van intentar pujar les vies amb el menor número de passos possibles. A la nit van fer un taller de cadena de seguretat, força de xoc i factor de caiguda.

El segon dia, els joves van escalar també a la zona de “la Lleixa” i van aprendre com obrir vies de primer de cordada. El tècnic els va ensenyar teòrica de xapatge (direcció de la corda, direcció dels mosquetons i diferents formes d’entrar la corda al mosquetó). Després es va fer escalada en diverses vies amb un falç primer i després sense falç, i van rebre la teòrica sobre com fer un despenjament amb dos punts d’ancoratge, que després van fer amb pràctica a terra i directament a reunió amb un instructor assegurat a dalt. A la nit es va fer un taller de nusos, orientació i interpretació de ressenyes.

El tercer dia es va presentar el material per fer una via llarga i es va fer teòrica sobre el ràpel autoassegurat. La pràctica es va fer amb un nus de Matxard per sota i escalant diverses vies de primer amb dobe corda, assegurant amb cassoleta a un primer i guiatge de doble corda. La següent part teòrica va ser sobre el muntatge de reunions i assegurant a un segon de cordada amb cassoleta. Per acabar la sessió es va presentar als joves el material d’autoprotecció, com els friends, els tascons, els tricamps, els excèntrics i els claus, i van practicar-ho fent vies de primer.

L’últim dia, per concloure les estades, els nois i noies van practicar tot el que havien après els tres dies anteriors fent dos grups; uns van anar a fer la via llarga d'”Aigua i Tabac” de 100 metres i V+, i els altres van anar a fer escalada esportiva a la zona de les “Canaleres”.