FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 11/03/2016

L’alpinista Kurt Diemberger clausura el IX Cicle de Conferències de Muntanya de Tarragona

Cultura

El IX Cicle de Conferències de Muntanya de Tarragona, s’ha clausurat aquest dijous dia 10, amb la xerrada de l’alpinista austríac Kurt Diemberger. El cicle, organitzat pel Club Alpí K2 i la Diputació de Tarragona, ha comptat un any més amb la presència de destacades figures del món del muntanyisme.

Els alpinistes Miguel Ángel García Gallego i Patxi Goñi van protagonitzar les dues primeres sessions, els dies 18 i 25 de febrer respectivament. El 3 de març, el periodista i director de la revista Desnivel, Darío Rodríguez, va realitzar un repàs als seus 35 anys de carrera dedicats al periodisme i fotografia de muntanya.

Kurt Diemberger clausura la novena edició del cicle

Kurt Diemberger, alpinista i explorador, ha sigut l’encarregat de clausurar el cicle. A punt de complir els 84 anys, Diemberger és l’única persona viva que ostenta dues primeres ascensions a dos dels cims de més de 8.000 metres, el Broad Peak (1957) i el Dhaulagiri (1960). Durant dues hores l’austríac ha presentat, com ha anomenat ell mateix, un calidoscopi de vídeos i fotografies que han transportat al públic a alguns dels moments més representatius de la seva carrera. Les primeres ascensions al Broad Peak i el Dhaulagiri; l’exploració a coves amb pintures rupestres a Catalunya, Aragó o País Basc; o la dura i tràgica ascensió al K2 el 1986. L’alpinista tarragoní Òscar Cadiach ha acompanyat i recolzat a Diemberger durant tota la conferència.

La revista Vèrtex publicarà properament una entrevista amb l’il·lustre alpinista. En aquesta, Kurt Diemberger explica alguna de les seves gestes alpinístiques, i recorda, entre moltes altres coses, anècdotes i escalades viscudes amb Òscar Cadiach, Jordi Magrinyà o Josep Manuel Anglada.

Entrevista a Pau Salas, organitzador del Cicle de Conferències de Muntanya de Tarragona

Hem parlat amb Pau Salas, organitzador del cicle de conferències tarragoní des de la seva primera edició, l’any 2008.

Com sorgeix la idea d’organitzar el cicle?

A Tarragona hi havia una mancança d’activitats com aquesta. Fa anys, les obres socials de les caixes d’estalvi organitzaven amb freqüència xerrades on venien alpinistes de la talla de Josep M. Anglada, Jordi Pons, o Francesc Guillamón. Al 2008 va sorgir la idea, junt a l’Òscar Cadiach, d’organitzar una exposició relacionada amb els 14 vuit mils. Va ser tot un èxit, i d’aquí va sorgir el que després es va convertir en el cicle de conferències.

Quin valor creus que tenen aquestes xerrades?

Aquest any el títol genèric del cicle és “La muntanya, de l’experiència a l’expertesa”. La temàtica de les conferències sempre ha girat al voltant de la muntanya, i sempre buscant un missatge final comú: l’aprenentatge. Sempre comptem amb experts muntanyencs. Ells comparteixen els seus coneixements amb l’audiència. Crec que la formació és bàsica en el muntanyisme, i l’hem de cuidar.

La mitja d’edat entre el públic normalment és alta. Per què creus que la gent jove no s’interessa per aquest tipus d’actes?

Es podria fer un paral·lelisme amb el que està passant a les entitats excursionistes. Creixen els socis als clubs virtuals i baixen als tradicionals. Potser per comoditat, o per una qüestió pràctica. La gent jove aconsegueix la informació a través de les xarxes socials, a través d’un smartphone o una tauleta digital. Els hi costa moure’s per assistir a actes com aquests. Malgrat això, em dono per satisfet. Costa molt aplegar gent, i durant els últims anys hem omplert en quasi totes les sessions.

Alguna anècdota que recordis amb especial estima?

En tinc moltes. Recordo una amb el Juanito Oiarzábal. Tenia tot preparat per la xerrada i va fallar la tecnologia. No es carregava res a l’ordinador ni al projector. Va improvisar tota la conferència. És curiós el tema de les fotografies i vídeos que porten els ponents. El protegeixen molt. Busquen l’exclusivitat, depenen d’ell per oferir bones xerrades.

I algú amb qui t’agradaria comptar al cicle?

N’hi han molts, però sobre tot m’agradaria portar a Tarragona a Reinhold Messner. Tampoc estaria malament comptar amb Kilian Jornet, Catherine Destivelle o Ueli Steck.

Ens pots avançar alguna exclusiva pel desè aniversari del cicle?

Tenim tancada la presència de l’alpinista Alex Txikon, i quasi segur que també comptarem amb l’escriptor i explorador Eduardo Martínez de Pisón. A més a més, unificarem el cicle de conferències amb la mostra audiovisual. Hem d’acabar de perfilar encara el nou model.

Fotografies / Ivan Torres