La revista-llibre semestral Vallesos Gent, terra i patrimoni de tardor-hivern presenta en portada un dossier dedicat a l’excursionisme al Vallès, que es mostra com a “bressol de gairebé tot”. Un qualificatiu que s’explica pel paper irradiador de cultura, naturalisme, lleure saludable i associacionisme compromès que desenvolupa aquest moviment arrelat a la comarca des de fa més de cent anys i que manté un gran dinamisme, amb centres i clubs organitzats a cada poble i ciutat.
Una completa agenda amb més d’un centenar de caminades, curses i aplecs organitzats cada any per les entitats excursionistes arreu del Vallès figuren en aquesta edició de Vallesos, que vol ser molt útil per als lectors i que també inclou un directori amb les principals dades sobre la seixantena de centres integrats a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), fruit d’un treball minuciós del muntanyenc i escriptor Òscar Masó. El geògraf, sociòleg i escriptor Francesc Roma, també muntanyenc expert i apassionat, és l’encarregat de repassar en un article introductori la forta petjada d’aquest moviment que remunta els seus orígens al Vallès a finals dels segle XIX, des de sempre estretament lligat a la reivindicació nacional catalana i a la descoberta cultural, científica i esportiva.
Clubs centenaris, noms eminents
El dossier de la revista Vallesos para una especial atenció a dos clubs més que centenaris, la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i el Centre Excursionista de Terrassa (CET), així com a la també veterana Agrupació Excursionista de Granollers (AEG), creada el 1928 sota l’impuls del geògraf Salvador Llobet. El geògraf granollerí va ser també creador de l’editorial Alpina, encara avui referent central dels mapes i de la literatura de muntanya, que és glossada en un altre article. El lligam de destacats estudiosos vallesans amb l’excursionisme és clau, ja que el geògraf sabadellenc Pau Vila, autor de la divisió comarcal de Catalunya, o l’eminent paleontòleg Miquel Crusafont, van derivar els seus estudis arran de la seva dèria excursionista inicial, com es detalla en un article dedicat als noms clau de l’excursionisme vallesà. Entre aquests noms hi ha alpinistes pioners com el sacerdot garriguenc Jaume Oliveras, inventor, entre altres, de la travessa Matagalls-Montserrat o, en l’actualitat, el gran fenòmen que és el sabadellenc Kílian Jornet, campió mundial de curses de muntanya, a qui es dedica un article titulat L’isard que va fugir del Vallès.
Una entrevista amb el veguer dels centres excursionistes del Vallès agrupats a la FEEC, Lluís Mas, vicepresident del Club Muntanyenc de Mollet del Vallès, serveix per repassar la vitalitat i els reptes amb què s’enfronta en l’actualitat l’excursionisme a la comarca. “Anar a la muntanya té el seu risc i se n’ha de ser conscient”, adverteix Lluís Mas. En altres articles també hi són glossats els punts cardinals de l’imaginari excursionista; les roques i agulles més emblemàtiques de l’escalada vallesana; la forta petjada també excursionista de l’escoltisme o el paper de resistència cultural que les entitats van fer durant el franquisme. Tanca la carpeta un article dedicat a indagar les perspectives de futur de l’excursionisme del segle XXI, en un moment que les noves tecnologies i Internet fan parlar de l’emergència de l’excursionisme 2.0.
Divulgar el patrimoni vallesà
Vallesos és una revista llibre semestral que pretén divulgar el patrimoni vallesà en sentit ampli, des de la natura a la història, passant per la cultura popular, la tradició industrial o l’etnologia… A més, presenta persones significatives d’aquests àmbits. I ho fa des d’un punt de vista periodístic i amb un disseny atractiu, amb un criteri que no es cenyeix a l’actualitat estricta. Amb una edició de 170 pàgines i al preu de 8 euros, el present número de Vallesos es troba a la venda a les llibreries i els principals quioscos del Vallès Oriental i Occidental, així com als establiments Abacus, Bonpreu i en algunes gasolineres vallesanes (uns 120 punts de venda).