L’essència de la Patagònia més desconeguda es traslladarà a Torelló del 16 al 25 de novembre. Aquest territori tan inexplorat d’Amèrica del Sud –però alhora tan somiat pels amants de la muntanya– serà el gran protagonista del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya.
Amb la Patagònia com a eix central, la 36a edició tornarà a convertir Torelló en l’epicentre del cinema de muntanya, on s’hi projectaran les millors pel·lícules del gènere però també seguirà creixent l’ampli ventall d’activitats paral·leles. Després de renovar l’acte inaugural ara fa quatre anys, el Festival tanca una etapa que li ha permès homenatjar tal com es mereixen els referents de l’alpinisme i l’escalada de casa nostra. Enguany la inauguració obre una nova etapa amb la Patagònia com a primera destinació.
És per això que l’espectacle d’enguany –Patagonia Dreaming– comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori. Seran a l’escenari del teatre Cirvianum el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Tots ells, i acompanyats de projeccions, hi seran per explicar l’essència d’aquesta regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica.
La Patagònia a ulls de De Agostini
L’exposició central del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya també posarà la mirada a aquest paradís de l’Amèrica del Sud. A.M. De Agostini. Explorant Patagònia és el títol de la mostra que acollirà el foyer del teatre Cirvianum. Es tracta d’un recull de fotogrames de pel·lícules i fotografies de l’arxiu del Museu Nacional de la Muntanya de Torí que a principis de segle el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant la seva exploració en una part molt extensa d’aquest territori. La segona de les mostres, a la sala d’exposicions d’El Casal, descobrirà la Patagònia en tres dimensions de la mà del fotògraf de Rubí Joan Díez.
Creix la programació a la biblioteca Dos Rius
Per tercer any consecutiu, el Festival reforça el lligam amb la biblioteca Dos Rius de Torelló i amplia el programa d’activitats paral·leles durant els dies del certamen. Aquest equipament comptarà amb propostes diàries amb l’objectiu de fer de la Dos Rius un punt de trobada de la cultura de muntanya. Entre les activitats, destaquen la conferència Patagònia, per la ruta 40 a càrrec de l’escriptor i viatger Enric Soler Raspall.
Aldo Audisio, Flor de Neu d’Honor
Enguany, el Festival retrà homenatge a la figura d’Aldo Audisio, que durant quatre dècades ha estat al capdavant del Museu Nacional de Muntanya de Torí. Audisio serà a Torelló per rebre la Flor de Neu d’Honor en mans del director Joan Salarich en l’acte de clausura, que tindrà lloc el 24 de novembre. El seu nom també forma part del passat i el present de la IAMF, la International Alliance for Mountain Film.
Foto de portada: d’esquerra a dreta: Daniel Guardiola, director de la Zona Osona de BBVA; Manel Romans, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Torelló; Joan Salarich, director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló; Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes
Text i fotos / Festival de Cinema de Muntanya de Torelló