Notícies - 03/01/2025
La Flama de la Llengua s’encendrà a Prada el 9 de febrer
Bages Conflent Montsià Excursionisme Cultura Flama de la Llengua Catalana
La 56a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana tindrà lloc a Prada (Conflent) el 8 i 9 de febrer. Enguany, l’Abadia de Montserrat és l’encarregada d’organitzar aquest esdeveniment dins dels actes de celebració del mil·lenari de la seva fundació. A més, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, el Club Muntanyenc de l’Hospitalet i el Centre de Lectura de Reus (SE) hi donen suport.
Com ja és habitual, la Flama s’encendrà a la tomba de Pompeu Fabra. Des d’allà, tornarà a iniciar el seu recorregut passant pel Tossal del Rei (País Valencià) el diumenge dia 16 de febrer a càrrec del Centre Excursionista de Castelló amb la col·laboració de l’Agrupació Excursionista “Catalunya” i finalment la flama arribarà a Montserrat el diumenge dia 23 de febrer a on serà rebuda pel Pare Abat Manel Gasch Hurios.
La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu i també festiu impulsat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). En cada edició, una o diverses entitats de la Federació l’organitzen. L’objectiu principal d’aquest acte, que se celebra des del 1970, és refermar la voluntat de mantenir viva la llengua catalana tot homenetjant la figura de Pompeu Fabra.
Programa de la 56a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana
Dissabte 8 de febrer: PRADA
10:00 h – Excursions guiades (cal inscriure-s’hi):
– Visita a Rià i al castell de Guifré el Pilós.
– Caminada a Prada, visita a Sant Miquel de Cuixà i Taurinyà.
18:00 h – Conferència “Balla amb Babel” a càrrec de Joan Lluís Lluís, escriptor a la sala annexa del pavelló esportiu de Sant Martí.
20:00 h – Sopar popular al pavelló esportiu de Sant Martí (cal inscriure-s’hi, 15 €).
21.30 h – Concert i ball tradicional a càrrec d’en Ramon Gual.
Diumenge 9 de febrer: PRADA
10:00 h – Trobada a la plaça de la República davant de l’església.
10.30 h – Cercavila d’anada al cementiri de Prada, sortida des del punt de trobada passant per l’antic Ajuntament, per l’habitatge on va viure els últims dies Pompeu Fabra i arribada al cementiri.
11:00 h – Cementiri de Prada: acte institucional, parlament de les autoritats, encesa de la Flama davant de la tomba de Pompeu Fabra i ofrena floral.
11.30 h – Cercavila de tornada a la Plaça de la República.
12:30 h – Aperitiu ofert per l’Ajuntament de Prada a la sala annexa al pavelló esportiu de Sant Martí.
13.30 h – Dinar popular al pavelló esportiu (cal inscriure-s’hi, 15 €).
15.30 h – Acte de cloenda.
Diumenge dia 16 de febrer: Pujada de la Flama al cim del TOSSAL DEL REI.
08:30 – Trobada i sortida caminant des del poble de Fredes.
Pujada al Tossal del Rei o Tossal dels Tres Reis i dinar de germanor el diumenge (cal incriure-s’hi).
Es tracta d’una excursió de baixa dificultat, de 9,2 km, amb un desnivell acumulat positiu de 460m i una durada aproximada d’unes 3 hores.
La seva simbologia l’ha fet mereixedor de rebre cada any la visita de la Flama de la llengua en una excursió emblemàtica organitzada pels companys del Centre Excursionista Castelló amb la col·laboració de l’Agrupació Excursionista “Catalunya”.
Diumenge dia 23 de febrer: MONESTIR DE MONTSERRAT.
07:45h – Trobada a Monistrol de Montserrat a la Plaça de la Font Gran davant l’Ajuntament i pujada a peu de la flama (recorregut de 4 km amb uns 600 metres de desnivell acumulat positiu).
10:00h – Trobada a la Plaça davant el cremallera.
10.45h – Rebuda de la flama per part del Pare Abat Manel Gasch i Hurios a la Plaça de la Basílica.
11:00h – Missa conventual (cal reservar seient).
12.25h – Actes institucionals a l’atri de l’abadia amb l’encesa de la llàntia que cremarà tot l’any. Parlaments de les autoritats i traspàs del relleu de la flama a l’entitat organitzadora de l’any 2026 que anirà a càrrec del Centre de Lectura de Reus (SE). Finalitzarà l’acte amb el cant de Els Segadors.
13:00 h – Acte acadèmic a la sala de la façana: “Teatre i Llengua” a càrrec de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, entrada lliure fins cobrir l’aforament de 140 persones.
14:00 h – Cloenda dels actes amb l’actuació dels Pallagos del Conflent i els Castellers del Riberal a la Plaça del monestir.
Aquí podeu fer les inscripcions per a participar en la 56a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana són obertes fins el proper dimecres dia 5 de febrer.