La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el Servei Meteorològic de Catalunya presenten la segona càpsula per seguir fent prevenció per a possibles accidents a la muntanya.
Aquesta càpsula s’emmarca en una iniciativa que inclou 3 vídeos breus que tracten, per una banda, el vent i la temperatura, per l’altra la boira, la precipitació i les tempestes, i un de tercer que se centrarà en la neu.
La primera de les càpsules va ser protagonitzada per la Clàudia Sabata (campiona del món junior l’any 2018 de curses per muntanya) i parla de condicions de vent i temperatura adverses.
Ara amb l’alpinista Araceli Segarra (alpinista i primera catalana en trepitjar el cim de l’Everest) es presenten condicions també d’estiu com poden ser la boira o les tempestes sobtades a la muntanya. La càpsula vol ajudar a poder preveure i a saber gestionar quan ens trobem amb situacions meteorològiques adverses quan fem activitats de muntanya. El projecte ha estat coordinat per l’àrea de seguretat de la FEEC i el SMC amb els meteoròlegs Pere Esteban i Aleix Serra.
La tercera càpsula serà un vídeo hivernal conduït per en Ferran Latorre (alpinista i primer català en aconseguir fer els 14 cims més alts del planeta). Les càpsules, d’uns dos minuts de durada i pensades per les xarxes socials, volen fer notar la importància de la informació meteorològica especialitzada en muntanya a l’hora de planificar la nostra activitat, i la necessitat de formar-se sobre com actuar davant condicions meteorològiques adverses que ens podem trobar a la intempèrie, no sempre fàcils de predir amb detall, i que de vegades ens poden sorprendre de manera ràpida i sobtada.
A més a més, al llarg del 2021 també es publicaran a través del web MeteoMuntanya.cat, FEEC i Meteo.cat, dos vídeos més extensos, d’ús lliure per centres excursionistes, instituts i tots aquells interessats en la divulgació de la meteorologia de muntanya i la planificació de la sortida.
Tot plegat sorgeix a partir de la col·laboració de l’SMC i la FEEC amb Meteomuntanya, el portal sobre meteorologia i seguretat de muntanya que va néixer el 2016 amb l’objectiu, precisament, d’ajudar a conscienciar sobre la importància de planificar adequadament les nostres sortides a muntanya, en aquest cas, per la part que li toca a la meteorologia.
Accidents a muntanya per causa meteorològica
L’evolució en l’accidentalitat a la muntanya ha anat en augment any rere any, i és especialment sorprenent com, el 2020, el de la pandèmia COVID19 i el confinament, el desig de gaudir de l’entorn ha incrementat el nombre de persones que han accedit al medi natural i a les zones de muntanya.
La causa meteorològica no és la més habitual quan mirem que hi ha darrera els rescats, però en canvi té un pes prou notable en la mortalitat. La boira és, probablement, el meteor associat a més serveis per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació, afavorint, per exemple, una excessiva exposició al fred, quelcom que en alguns casos ha derivat en hipotèrmia o fins i tot congelacions.
Altres situacions de caire meteorològic causants d’accidents, fins i tot de mort, han estat crescudes en torrents (sobretot en la pràctica de descens de barrancs), impacte de llamp, o caiguda per relliscada sobre la neu dura. Informar sobre la possibilitat d’aquests fenòmens, i educar sobre com els hem d’afrontar a l’hora de sortir a fer muntanya és un dels objectius de MeteoMuntanya.cat, i particularment en aquest cas, dels vídeos de la campanya que avui es presenta.