Notícies - 18/04/2023
La FEEC i el CREAF organitzen un taller de ciència ciutadana per analitzar la salut dels boscos
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), de la mà de l’Àrea de Natura, i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) organitzen el primer taller d’AlertaForestal el pròxim 4 de maig a la Casa de l’Aigua, a Barcelona.
AlertaForestal és un programa de ciència ciutadana que té per objectiu analitzar l’estat de salut actual dels boscos del país i, a més, simular-ne models que indiquin la seva situació futura. Aquestes simulacions tenen en compte el canvi climàtic i els factors ambientals que es produeixen a escala global i local. Tot plegat és clau per a preveure com les diferents variacions en l’estat de salut dels boscos poden afectar, al seu torn, la salut de les persones.
Aquesta és una iniciativa de participació ciutadana. Per a formar part de la comunitat activa, cal recollir dades sobre els fenòmens que afecten la salut dels boscos de Catalunya. Per exemple, plagues, sequeres, ventades, etc. No és necessari ser una persona experta en temes forestals, els organitzadors ensenyaran a reconèixer les principals espècies d’arbres que creixen als boscos del país i a valorar-ne l’estat de salut respecte de cada alerta.
Com recollir dades
El procés pot fer-se mitjançant la web del programa o la seva aplicació. En primer lloc, cal activar el GPS del mòbil i realitzar una fotografia. Després, s’han d’entrar les dades, sigui a la pàgina web o a l’app. A continuació, s’ha d’escollir l’alerta en la qual es vol participar i enviar la imatge. Tot seguit, cal valorar si el bosc està poc o molt afectat. Per acabar, és possible compartir les observacions a través de les xarxes socials, per tal d’ampliar la comunitat activa de la iniciativa.
El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals utilitzarà les dades recopilades per la ciutadania per a complementar les que recullen per altres mitjans (experts, satèl·lits, drons…) en els diferents projectes científics que tenen en actiu. El conjunt de la informació servirà per a elaborar un mapa amb les observacions actuals i, d’altres, de predicció que marcaran les accions per a la millora de l’estat de salut dels boscos.