La 33a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya comença a caminar. Per al certamen d’aquest 2015, del 13 al 22 de novembre, Torelló se situarà al centre internacional del cinema de muntanya perquè directors i representants dels festivals especialitzats de tot el món s’hi reuniran per celebrar l’assemblea de tardor. Coincidint amb la trobada s’entregarà el premi que atorga la International Alliance for Mountain Film (IAMF) anualment, que aquest any recolliran Anne, Véronique i Erik Lapied, família francesa de llarga trajectòria al sector.
Compromesos durant anys amb el cinema de muntanya, els Lapied han defensat sempre amb noves propostes, innovacions tècniques i narratives, i moltes experiències als Alps, a l’Himàlaia i a l’Àfrica. Inicialment van centrar la seva cinematografia en la fauna a grans altures però els darrers temps han ampliat mires per filmar també els paisatges i les persones d’aquestes regions. L’Anne i l’Erik són autodidactes i, després de 40 realitzacions, es defineixen com a artesans del cinema documental de muntanya. La seva filla Véronique, amb estudis a l’Acadèmia d’Arts de Grenoble, ha emprès viatges sola esporàdicament per filmar al Tibet: asseguren que la clau del seu èxit rau en el treball en equip.
Al Festival BBVA de Cinema de Muntanya, els Lapied ja s’hi van endur el Gran Premi Vila de Torelló i el Premi a la millor fotografia l’any 2004 per la pel·lícula Zanskar, le chemin des glaces. Amb Le village suspendu també van obtenir el millor film ecològic i el guardó a la millor fotografia fa tres anys. Aquestes dues pel·lícules i una tercera, Voyage au bout de l’hiver, formaran part de la retrospectiva “Filmo de la IAMF” que el Festival BBVA de Cinema de Muntanya prepara per aquesta edició per difondre l’obra dels premiats.
El Pirineu de Juncadella, en 3D
La fotografia 3D arribarà al Festival BBVA de Cinema de Muntanya. El Foyer de teatre Cirvianum acollirà l’exposició ‘Emili Juncadella, aventures en 3D d’un muntanyenc explorador (1910-1927)’. Fill de la burgesia catalana, la seva posició econòmica li va permetre dedicar-se a l’aventura i els viatges. Darrer propietari del Castell de Montesquiu (Osona), hi va deixar un quadern escrit a mà amb relats d’una vintena d’ascensions a la Maladeta: de fet, aquest pioner de l’escalada i l’esquí a Catalunya, dóna nom a l’Agulla Juncadella.
Més que escriure, però, Juncadella va fotografiar: al castell es van trobar aparells fotogràfics, entre ells un Verascope, una màquina per a obtenir fotografies estereoscòpiques i 1.300 fotografies positivades sobre vidre. Unes 500 corresponien a imatges de muntanya i són el testimoni més fidel del pas d’Emili Juncadella pels Pirineus i els Pics d’Europa. Una selecció arribarà aquest novembre a Torelló. Les imatges en 3D que s’exposaran a Torelló pertanyen al fons Juncadella, un llegat de l’autor a la Diputació de Barcelona i es conserven a l’arxiu històric de l’ens. La mostra està produïda per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el grup BBVA.
Fotos: Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona