FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/03/2019

La Cameta Coixa inaugura la Copa Catalana de Curses per Muntanya

Curses per Muntanya

La Cameta Coixa exhaureix de nou les inscripcions. La cursa de més anomenada de les Terres de l’Ebre arriba per iniciar la 18a Copa Catalana de Curses per Muntanya del calendari FEEC. Miravet (Ribera d’Ebre) serà l’escenari aquest diumenge 10 de març de l’11a edició d’aquesta esdeveniment esportiu i festiu organitzat pel Club Esportiu de Muntanya La Cameta Coixa.

Com ja és costum, els participants sortiran del castell de Miravet per arribar al centre de la vila després d’haver recorregut 21 quilòmetres i uns 1.200 metres de desnivell positiu. Des del punt més baix a la vora de l’Ebre, comença el tram de cronocresta fins a la Talaia, punt més elevat del recorregut, on s’haurà de recórrer gairebé un quilòmetre de cresta molt tècnica i on els esportistes trobaran el quart avituallament. L’ascensió serà de 2,9 quilòmetres amb 390 metres de desnivell positiu.

Planter de luxe a Miravet

La Cameta Coixa s’ha convertit en una de les curses assenyalades dels corredors catalans i nacionals en els últims anys. Membres de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya no es volen perdre aquesta ocasió i lluitaran per posicionar-se al més alt del podi. Estem parlant de Maria Beringues (AE Mountain Runners del Berguedà), Fernando López de Sagredo (CEM La Cameta Coixa), Josep Morales (AE Matxacuca) o Roger Martínez (CEM La Cameta Coixa). Altres noms propis com poden ser el de Pere Aurell (CEM La Cameta Coixa), campió de la Copa del Món de la modalitat Sky Extra 2018, Andreu Simón (CEM La Cameta Coixa), actual campió de Catalunya de Curses per Muntanya, Zaid Ait Malek (CEM La Cameta Coixa), guanyador de les edicions 2015 i 2016, Eugeni Gil (La Molina Club d’Esports), guanyador de la Buff Epic Trail 2017, Ragna Debats (CEM La Cameta Coixa), campiona overall de la Copa del Món d’Skyrunning 2018, o Ester Casajuana (CE Alliberadrenalina) també es podran veure corrent per la Ribera d’Ebre.

Qui també hi serà present ser el Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya de Catalunya (CTCMC). El planter puja fort i no es vol perdre l’espectacular cursa de Miravet. Una quinzena de joves esportistes lluitaran per fer-se amb el podi de la seva categoria júnior o cadet.

Canvis importants en el calendari de curses per muntanya

El calendari de curses per muntanya de la FEEC enguany ha experimentat canvis importants. Mentre les passades temporades les curses es dividien en tres calendaris (curses per muntanya, curses de resistència i curses d’ultraresistència), aquesta temporada s’ha optat per fer un únic calendari que englobi les tres modalitats per tal d’afavorir la participació.

El calendari segueix tenint la Copa Catalana de Curses per muntanya, que enguany arriba a la 18a edició i comença diumenge amb la 11a La Cameta Coixa. La Copa inclou tres proves més: l’Ultra Cerdanya, l’SkyRace Valls d’Àneu i la TAGA2040 evo. La 10a Copa Catalana de Curses Verticals també es manté amb quatre proves, de maig a octubre, amb la Cara Amon, l’Olla Vertical, la VerticAlp Sky Race i la VertiKalM.

Aquí és on el calendari ha experimentat canvis rellevants. La 8a Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència ha englobat curses de resistència i d’ultraresistència amb diferents distàncies i dificultats, ampliant el ventall de quilometratge a partir de 50 quilòmetres, per tal d’intentar aglutinar així més participants en cada prova. Aquesta consta de tres curses: la Trencacims 7000 a l’abril, l’Ultra Trail Valls d’Àneu a l’agost i la Trepitja Garrotxa a l’octubre.

Gisela Carrión, protagonista del calendari de curses per muntanya de la FEEC 2019. Foto / Nagi Murofushi

Pel que fa als campionats de Catalunya, enguany tenim dues noves incorporacions. Per una banda, el Campionat de Catalunya de Snowrunning, celebrat a la Vall de Núria el passat 23 de febrer. Aquesta nova aposta va tenir una gran acollida, amb més de 250 esportistes en la seva primera edició. D’altra banda, també s’ha incorporat el Campionat de Catalunya Universitari, gestionat per l’Esport Català Universitari (ECU) i coordinat per la Universitat Pompeu Fabra. Aquest se celebrarà el 28 d’abril en el marc de la 7a Cursa per Muntanya MonteScatano, a càrrec de la Joventut Atlètica Montcada. La prova és oberta a tothom però per optar a guanyar el Campionat de Catalunya cal estar matriculat a una universitat catalana.

Com sempre, al calendari també hi trobem el Campionat de Catalunya Vertical, amb la 7a Vertical Sobrepuny el 6 d’abril, el Campionat de Catalunya Individual, amb la 5a Cames de Ferro al Puigsacalm el 26 de maig, el Campionat de Catalunya per Equips, el 27 d’octubre en el marc de la Trepitja Garrotxa i, finalment, el proper campionat català que es disputarà, l’individual i per equips de curses d’ultraresistència, el 16 de març amb la Long Trail Costa Daurada.

Finalment, l’últim canvi que ha incorporat el calendari és la conversió del Circuit Català en Opens FEEC, amb setze proves.

Foto portada / Ivan Torres