FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 10/02/2022

La 53a Flama de la Llengua fa la seva segona parada al cim del Tossal del Rei

Excursionisme Cultura Societat Flama de la Llengua Catalana

Aquest diumenge 13 de febrer la 53a Flama de la Llengua Catalana arribarà fins al cim del Tossal del Rei (1349.8 m), on conflueixen Catalunya, València i Aragó, com a mostra de la unitat de la nostra llengua. Serà la segona parada d’aquesta tradicional activitat que enguany està organitzada pel Club Excursionista de Gràcia, el qual celebra els seus 100 anys aquest 2022.

La primera cita va tenir lloc el passat 30 de gener a Prada de Conflent, on la flama de la llengua va tornar a encendre’s a la tomba de Pompeu Fabra, com ja és habitual. Aquest any es recuperava aquesta encesa un cop superades les limitacions de la pandèmia que van obligar a fer una encesa sui generis en l’última edició.

Finalment, el 20 de febrer la flama farà l’últim tram del seu recorregut fins a arribar a l’Abadia de Montserrat, on es mantindrà encesa nit i dia sota la inscripció: ‘Encesa per la fe, portada per l’esforç i mantinguda per la voluntat d’un poble’.

Programa de la jornada

Dalt del cim del Tossal del Rei, també conegut popularment com a Tossal dels Tres Reis, els participants en l’activitat podran reunir-se amb diferents entitats excursionistes, com l’Agrupació Excursionista “Catalunya” (Barcelona), el Centre Excursionista de Castelló (Castelló), el Centre Excursionista Refalgarí (La Sénia) i el Centre Excursionista de Benicàssim (Benicàssim).

La jornada s’iniciarà amb una caminada des de la població valenciana de Fredes, i acabarà amb un dinar de germanor a l’Alberg de La Font Lluny, a La Pobla de Benifassà.

El Club Excursionista de Gràcia organitzarà un autocar de 30 places des de Barcelona, sempre que hi hagi prou participants interessats.

En tot moment al llarg de l’activitat caldrà complir amb les normatives sanitàries dictades per les autoritats competents al territori on es desenvoluparà. Especialment, caldrà dur mascareta ens els vehicles on hi hagi gent de més d’una bombolla sanitària.

Aquest és l’horari que seguirem:

10:00 – Arribada a Fredes.

10:15 – Iniciem la pujada seguint el GR-7. En aquest enllaç podeu trobar l’itinerari que seguirem a la pujada i a la baixada. EL recorregut tindrà 9,7 km de distància (1h30 de pujada i 1h30 de baixada, aproximadament) i  350 m de desnivell acumulat. Pujarem pel GR-7 i baixarem per la pista de Coll de Tombadors. Al cim (1349.8 m) hi sol fer vent i un temps fred. Fins i tot hi pot nevar, així que caldrà dur roba d’abric i preveure la possibilitat de pluja i neu. Hi ha la possibilitat de pujar per la pista del Coll de Tombadors, que és un camí més fàcil. També és possible pujar en cotxe gairebé fins al cim, per a persones que ho necessitin. Per participar, cal disposar d’assegurança de la FEEC o equivalent.

12:00 – Arribada de la Flama al cim i parlaments dels representants de cada entitat. En acabar,  iniciem el descens.

14:00 – Fredes. Immediatament, pujarem als cotxes i anirem cap al restaurant.

14:30 – Dinar a l’Alberg de La Font Lluny. Menú tancat: escudella, carn d’olla, graellada de carns, postre, aigua, vi, gasosa i cafè. També es pot dinar de carmanyola al mateix alberg. Marqueu l’opció corresponent del dinar quan ompliu el formulari d’inscripció. Preu menú: 15€, a pagar el dia del viatge.

16:30 – Tornada

Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.

Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rera any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El desembre de 2008, amb motiu del 40è aniversari de la celebració d’aquest acte, va tenir lloc a Montserrat un acte d’agraïment i reconeixement a les entitats i persones que han fet possible la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Amb aquest motiu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va publicar el llibre Quaranta anys de la flama de la llengua catalana (1968-2008), de Francesc Roma i Casanovas.