FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 31/01/2022

La Flama de la Llengua, renovada a Prada

Conflent Entitats Flama de la Llengua Catalana

El municipi de Prada (Conflent) ha estat l’escenari durant aquest cap de setmana de l’encesa de la 53a Flama de la Llengua Catalana.

Sota l’organització del Club Excursionista de Gràcia, que aquest any celebra els seus 100 anys, la flama de la llengua s’ha tornat a encendre a la Catalunya Nord, al cementiri de Prada on la tomba de Pompeu Fabra ha estat novament l’escenari d’aquesta tradicional trobada.

Aquest any es recuperava aquesta encesa un cop superades les limitacions de la pandèmia que van obligar a fer una encesa sui generis en l’última edició.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha encapçalat la delegació de la Federació a Prada, on també hi han assistit els dos vicepresidents, Josep Casanovas i Joan Huertos.

L’acte ha comptat també amb diferents representants de la Catalunya Nord, el que va ser Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, membres i el president del CEG, Josep Lloret, i el coordinador de la Flama de la Llengua, Jordi Mir.

Un cop més el Casal del Conflent, amb el seu president Jordi Taurinyà, va encarregar-se de donar la benvinguda als assistents a l’encesa de la Flama de la Llengua i a una jornada en defensa de la unitat de la llengua i la cultura catalana.

Aquesta Flama renovada serà portada, primer al Tossal del Rei 13 de febrer, on es troben el País Valencià, Catalunya i Aragó, i finalment, a l’Abadia de Montserrat 20 de febrer, on es mantindrà encesa nit i dia sota la inscripció: ‘Encesa per la fe, portada per l’esforç i mantinguda per la voluntat d’un poble’.

Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.

Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rera any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El desembre de 2008, amb motiu del 40è aniversari de la celebració d’aquest acte, va tenir lloc a Montserrat un acte d’agraïment i reconeixement a les entitats i persones que han fet possible la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Amb aquest motiu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va publicar el llibre Quaranta anys de la flama de la llengua catalana (1968-2008), de Francesc Roma i Casanovas.