FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 28/05/2017

Kilian Jornet torna a fer cim a l’Everest sense oxigen, en 17 hores

Alpinisme

Kilian Jornet (AE Ekke Lleida) ha tornat a fer cim a l’Everest (8.848 metres) només sis dies després de la seva primera ascensió. En aquesta ocasió el punt de sortida i arribada ha estat el Camp Base Avançat (CBA), situat a 6.500 metres. Jornet ho ha fet sense oxigen artificial i en un dia amb fortes ràfegues de vent. En aquests moments ja descansa al CBA junt al seu càmera en alçada Seb Montaz.

“Estic molt emocionat d’haver pogut fer cim altra vegada! Avui m’he trobat bé tot i que feia molt vent i m’ha costat força avançar. Fer dues vegades cim a l’Everest en una setmana i sense oxigen crec que estableix una nova línea de possibilitats en alpinisme i estic molt content d’haver-ho pogut dur a terme”, explicava Jornet.

Especulacions i confirmació de cim

Durant les darreres 48 hores s’havia especulat molt sobre la possible repetició de cim per part de Kilian Jornet. Els mitjans de comunicació donaven informacions contradictòries i fins i tot el dissabte 27 a la nit alguns desmentien rotundament el segon intent del català.

Els rumors van començar arrel d’una informació donada per l’alpinista nord-americà Adrian Ballinger al seu compte d’Instagram. Ballinger estava al CBA quan Jornet va baixar després de fer cim el dilluns i deia que ho podia tornar intentar al recuperar-se dels problemes estomacals. Finalment, els responsables de comunicació de Jornet han confirmat la segona ascensió a les 6.05 am del diumenge 28.

https://www.instagram.com/p/BUZignTj_va/?taken-by=adrianballinger

Les millors marques a l’Everest

Segons informa Desnivel la marca de 17 hores de Jornet s’ha quedat molt a prop de les dues ascensions més ràpides enregistrades fins ara al sostre del món. L’any 1996, Hans Kammerlander va tardar 16 hores 45 minuts en la seva ascensió per la cara Nord, mentre que l’austríac Christian Stangl  el rebaixava a 16 hores i 42 minuts 10 anys després.

Malgrat aquestes marques, cal tenir en compte que Jornet ha realitzat dues ascensions en tan sols una setmana, fet que dificulta comparar les ascensions.

Foto portada / Summits of my life