FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 22/05/2017

Kilian Jornet assoleix el cim de l’Everest per la cara nord en estil alpí

Alpinisme

Kilian Jornet (AE Ekke Lleida) ha assolit el cim de l’Everest (8.848 metres) per la cara nord i ha tancat el projecte Summits of my life, que va començar l’any 2012. Jornet va sortir des del monestir de Rongbuk, situat a 5.100 metres, el 20 de maig a les 22h (hora local). En un estil alpí i minimalista ha arribat al cim la mitjanit (hora local) del 21 al 22 de maig. Per fer-ho no ha utilitzat ni oxigen, ni cordes fixes i ho ha fet d’una sola tirada.

Jornet ha donat per acabada l’expedició al camp base avançat (6.500 metres) on ha confirmat el cim, 26 hores després d’iniciar l’ascens. Jornet ha explicat: “Fins a 7.700 metres m’he trobat molt bé i avançava segons el planning previst, però a partir d’aquell punt m’he començat a trobar malament, suposo que per un virus estomacal. Des d’allà he avançat molt lentament i havia d’anar parant cada poc per anar-me recuperant. Finalment, però, he fet cim a mitjanit”. Jornet ha invertit un total de 38 hores des de la sortida de Rongbuk fins al camp base avançat.

“Pujar al cim de l’Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer cada dia! Vaig veure una posta de sol espectacular i finalment, a mitjanit arribava al cim. Estava sol però veia llums de frontals tant a la vessant nord com la sud d’expedicions que començaven l’ascens. De seguida vaig començar a baixar, per poder arribar el més ràpidament possible a l’ABC” ha declarat Kilian Jornet.

L’expedició de Jornet va començar el 24 d’abril i va coronar el cim del Cho Oyu (8.201 metres) -amb dubtes sobre si realment va trepitjar el cim o no a causa de la boira- com a activitat d’aclimatació.

Les primeres imatges de l’ascens de Kilian Jornet penjades al Facebook de Sebastien Montaz.

 

Foto / Summits of my life