Notícies - 02/05/2022
Inauguració del nou alberg excursionista de l’Albiol
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) inaugurarà el proper dissabte 7 de maig l’alberg excursionista de l’Albiol “Josep Golorons”, el seu catorzè equipament guardat. L’acte institucional, tindrà lloc al mateix alberg excursionista a les 12:30h i està obert a tothom.
Situat en l’entorn natural de les Muntanyes de Prades, l’alberg es troba a l’entrada del poble de l’Albiol (Baix Camp). Es tracta d’un edifici format per una planta baixa, on hi ha la zona de bar, restaurant, zona de descans i dos lavabos. En la primera planta hi ha les 8 habitacions que poden acollir fins a 46 persones i dos lavabos i dutxes grans comuns. En la planta baixa, connectat amb l’alberg, però amb una entrada independent, hi ha un habitatge pels responsables del refugi, compost per un menjador-sala d’estar, dues habitacions (una d’elles doble) i un lavabo complert. L’alberg també té una zona exterior amb una àmplia terrassa i una sala polivalent adjunta ideal per impartir qualsevol tipus de formació i/o conferència, amb equip de projecció inclòs.
La Societat ANEM PER FEINA, guanyadora del concurs de licitació que va convocar la FEEC per a gestionar l’explotació de l’alberg, serà l’encarregada de gestionar el primer equipament de la Federació a les Muntanyes de Prades. Es tracta d’una Societat que forma part de la Cooperativa ACTUA. Una cooperativa que té com a filosofia de treball el seu lligam amb l’esport de muntanya, amb l’educació en el lleure i amb la promoció d’un estil d’esbarjo, descans i esport des d’una visió respectuosa amb el medi, promocionant i aprofitant el context que ens envolta. També aposta per un conjunt de valors vinculats a la valorització del món rural en tota la seva amplitud.
ACTUA és una cooperativa d’acció social enfocada a la provisió de serveis d’atenció a les persones, fent èmfasi en la dignificació de les condicions de vida i treball dels segments de població més fràgils de la nostra comunitat. Considerant aquest eix vertebrador, l’entitat compta amb una prolongada trajectòria de gestió de serveis residencials i no-residencials vinculats a l’àmbit de la protecció d’infants, adolescents i joves en risc social.
Les Muntanyes de Prades, un espai privilegiat per a la pràctica dels esports i les activitats de muntanya
Com a activitats de muntanya pròpiament dites, l’excursionisme, el senderisme, les curses per muntanya i la bicicleta de muntanya seran les disciplines de muntanya estrella per recórrer l’entorn més proper a l’alberg excursionista de l’Albiol. Les Muntanyes de Prades són un terreny de joc espectacular per a la pràctica d’aquestes activitats de muntanya. Es tracta d’un conjunt de serres de la serralada Prelitoral catalana que ocupen 307 km2 i s’estenen per les comarques el Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat. Precisament la Generalitat de Catalunya va anunciar fa unes setmanes que en breu iniciaria els treballs per tramitar la declaració del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.
El terme municipal de l’Albiol geogràficament també en forma part. És una serralada amb una tradició excursionista molt important, segurament poc coneguda pels excursionistes de fora de les comarques de Tarragona. Tenir una instal·lació pròpia de la FEEC en aquesta contrada ha de servir per acostar aquesta contrada al col·lectiu de federats, socis d’entitats excursionistes i amants de la muntanya en general.
A banda de les nombroses rutes excursionistes que discorren per aquestes espectaculars muntanyes a tocar de la Costa Daurada, dos dels senders homologats de la FEEC passen pel mateix poble de l’Albiol. D’una banda el GR® 65.5, més conegut com a Camí de Sant Jaume a Catalunya. També passa pel municipi de l’Albiol el sender de petit recorregut PR®-C 20, que uneix el mateix poble de l’Albiol amb el GR® 171 a l’alçada del refugi dels Cogullons, a les Muntanyes de Prades.
L’Albiol ha de ser un punt de referència per la pràctica de la bicicleta de muntanya, per aquest motiu un dels reptes que ens marquem des de la FEEC és convertir el refugi en un punt de sortida i arribada de diferents rutes.