Notícies - 21/11/2022
‘House of the Gods’, nom propi del 40è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló
El quarantè aniversari del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló ja té nom propi: House of the Gods. El film dirigit pel realitzador britànic Matt Pycroft ha guanyat el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’or d’aquesta edició, que s’ha donat a conèixer en la gala de clausura del certamen al teatre Cirvianum.
El jurat ha destacat la “gran complexitat tècnica” d’aquest muntatge, en el qual un equip d’escaladors de primer nivell assoleix l’ascens al Mont Roraima, a Veneçuela, en escalada lliure. Segons el tribunal, “és una història allunyada de les localitzacions icòniques i amb una forta càrrega emotiva” que reuneix una expedició liderada per Leo Houlding i amb la prometedora escaladora Anna Taylor per obrir noves vies.
La liste: everything or nothing s’ha endut el segon guardó d’aquesta edició, el premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya per ser una pel·lícula “visualment excepcional al servei d’un repte únic”. El canadenc Eric Crosland ha dirigit un muntatge que mostra l’ascens i el descens en esquís en cims de 6.000 metres posant a prova tots els límits en els pendents més arriscats.
L’editor i protagonista Aleix Salvat ha recollit el guardó per Jötunn, un curtmetratge sobre caiac extrem dirigit per Mikel Sarasola (País Basc) que ha estat doblement premiat. El jurat l’ha reconegut “pel valor esportiu d’una disciplina minoritària emmarcada en un entorn molt especial que mostra descensos inèdits”. També s’ha endut el premi la millor pel·lícula de la secció +Xtrem d’esports de muntanya Cervesa del Montseny per votació del públic.
Yukon, un rêve blanc ha guanyat el premi Quadpack Foundation i Flor de Neu de Plata al millor film de cultura de muntanya. Mathieu Le Lay (França) ha dirigit aquest llargmetratge que té com a protagonista la cabra de muntanya. El fotògraf de fauna salvatge Jérémie Villet persegueix en solitari aquesta espècie emblemàtica pels deserts blancs del Yukon, al Canadà.
El jurat també ha reconegut amb el premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió el film Not alone, dirigit per la canadenca Heather Mosher. La guia alpina Sarah Hueniken protagonitza aquest muntatge després de perdre la seva millor amiga en una allau durant un ascens en una paret de gel.
Dinamarca és un dels països menys comuns entre els participants al Festival. Després d’anys sense presència, enguany es va inscriure un film d’aquest territori: Into the ice ha estat guardonat amb el premi FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. Lars Henrik Ostnefeld és el director d’aquest llargmetratge que explica les dècades d’investigació per esbrinar a quina velocitat s’està fonent la capa de gel de Groenlàndia.
El Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals és per a la producció italiana Across Emptiness, de Luca Albrisi.
El festivakl també va fer tres mencions especials: Expansió. De Montserrat als Alps, de Miquel Pérez. Dhaulagiri is my Everest, de Pavol Barabas i Home sweet home, d’Anthony Komarnicki.