Èxit de participació, organització i acollida i les primeres Jornades de Seguretat de la FEEC celebrades a Vinyols i el Arcs (Baix Camp).
Vinyols i els Arcs (Baix Camp) ha acollit el 25 de març les primeres Jornades de Seguretat de la FEEC. Tot un èxit de participació, organització i acollida a la que han participat una setantena de persones.
La iniciativa que ha nascut amb la intenció de continuar potenciant la seguretat en les activitats de muntanya, ha comptat amb la col·laboració de diferents col·lectius implicats entre ells tres del més importants del nostre territori en matèria de seguretat: Mossos d’esquadra, Bombers (GRAE) i Agents Rurals.
L’eix d’aquestes primeres Jornades de Seguretat, ha estat la prevenció d’accidents en el medi natural, posant especial atenció en assolir competències i coneixements en un dels aspectes més determinants abans de preparar l’activitat a l’entorn natural.
Les jornades han comptat amb un total de sis ponències, tres per part de Mossos, bombers i agents rurals, Comitè de Seguretat de la FEEC i dues més, una sobre comunicacions via satèl·lit amb la Companyia Verasat Global Comunicació a càrrec Eduard Cortés, representar de la companyia i una sobre gestió d’accidents i assegurances a càrrec de Jordi Merino, president de la FEEC.
Ponents participants:
L’UIM (Unitat de Muntanya dels Mossos d’Esquadra):
• Joan Perucha Caporal de la Unitat d’intervenció en Muntanya del cos de
Mossos d’Esquadra del grup de muntanya d’Egara (Sabadell).
• Antoni Pardo Agent del Grup de Muntanya de Terres de l’Ebre
GRAE dels Bombers de la Generalitat:
• Lluís Saladié Gil Bombers GRAE de la Base de Valls, Geògraf i membre de
l’ECAM com a instructor Voluntari d’Escalada i Alpinisme.
• Joaquim Puidemasa Bombers GRAE de la Base de Valls. Nova seu Grup
d’Actuacions Especials dels Bombers que donarà servei al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Operarà a les Muntanyes de Prades, el Montsant i els Ports.
Agents Rurals:
• Carles Barés i Grau Coordinador Nacional del Grup de Muntanya d’Agents Rurals.
Per part del Comitè de Seguretat de la FEEC s’han dut a terme tres aportacions:
Iñigo Soteras. (en substitució de la Carmen Delgado). Coordinador del Comité benestar i salut de la FEEC. Doctor en medicina i director de la Càtedra de Medicina i Medi Naatural de la Universitat de Girona. Metge de rescat en muntanya des de fa 20 anys. Actualment, duu a terme aquesta activitat amb els GRAE de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
- La importància de formar-nos en seguretat amb la realització dels cursos
Suport Vital Bàsic + DEA destinats a les entitats i què hem de tenir en compte a l’hora d’organitzar una activitat.
Josep Maria Silvestre. Expresident del Centre Excursionista La Xiruca Foradada i com
a Cap de l’Àrea de Seguretat i Salut de la FEEC, parlarà:
- Entitat Segura. Certificat o un segell que obtindran les entitats que
compleixin els requisits mínims de seguretat en el desenvolupament de les
seves activitats.
Fermí Bernardo. Com a membre del Comitè de Seguretat de la FEEC:
- Observatori d’accidents fitxa per omplir pel federat accidentat. Disponible a
l’APP de la FEEC. Aviat serà enviat per mitjà de missatge per part de la
companyia asseguradora conjuntament al número d’expedient al federat.
Les primeres jornades han estat dirigides i coordinades des de la mateixa Àrea de Seguretat de la FEEC ha comptat amb la col·laboració d’especialistes titulats en les diverses matèries relacionades amb la muntanya i han estat organitzades pel Club Excursionista de Vinyols. Al tractar-se de les primeres territorials les jornades se celebraran pròximament en més llocs del territori català.
Els recursos adquirits de les Jornades facilitaran la planificació i organització d’activitats de muntanya així com conèixer millor el seu marc legal, reaccionar davant les espècies perilloses de la fauna, saber com actuar en cas d’accident a la muntanya i la importància de la comunicació en llocs sense cobertura mòbil.