FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 18/01/2018

Escalada en gel als Écrins, primera concentració del CTAC

Alpinisme

Amb l’objectiu de posar en pràctica les tècniques d’escalada en gel en cascades de diversos llargs, els joves del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) s’han concentrat del 7 al 14 de gener a La Grave, al massís dels Écrins. Allà van buscar també complementar les activitats combinant l’esquí de muntanya i l’escalada mixta.

Les condicions que van trobar no eren les més adequades i va ser difícil trobar estabilitat pel que fa a allaus. Una setmana abans, les altes temperatures i les pluges havien arribat a cotes de 2.400 m tant al Pirineu com als Alps i això havia fet desaparèixer la majoria de formacions glaçades just abans d’arribar el grup. A aquesta problemàtica cal afegir-hi unes nevades el dia abans d’arribar que no es veien des de 2013 a les valls de Cogne (objectiu inicial per a realitzar la concentració) i a bona part de l’arc alpí, de manera que la localització de la concentració es va modificar i van anar a l’única zona on les fortes nevades no havien
Un cop instal·lats i havent vist les condicions la primera jornada, es van realitzar les següents activitats, la majoria d’elles repetides pels participants.

  • Cascade Colera du ciel 3+
  • Cascade Croupepoufiasse 4+
  • Goulotte Astarothe 5
  • Dry le tilleul. Vies de M5 a M8
  • Obertura FRANKFURT DE BATALLA M6+ i 4+ 70 metres.

En lliure i sense l’ús d’expansions, al sector del Mur de Dallas a les Falaises du lac Besson (Alpe d’huez) es va dur a terme:

  • Escalada en gel al municipi d’Aguilles, al Queyras.
  • Sortides amb esquí de muntanya a la zona.

Després de la concentració els tècnics acompanyants asseguren tenir sensacions molt positives i consideren que les activitats “tenen molt mèrit, ja que ha costat molt trobar zones per a fer activitat i ha calgut buscar arreu“.

La propera concentració serà a mitjans de febrer i es treballarà l’escalada mixta en algun sector del Pirineu.

Fotos / Adrià Chueca