Després del seu tancament l’any 2011 per les greus deficiències de manteniment i en matèria de seguretat, i després dels treballs de rehabilitació efectuats durant el 2014, la via ferrada de Montsant torna a ser un equipament d’ús públic del Parc Natural de Montsant. Des de llavors, l’equip de gestió del Parc ha estat treballant perquè la seva reobertura fos factible al més aviat possible, conscients que era un equipament més del Parc i una eina de dinamització del territori. Els Bombers de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i l’Ajuntament de Morera de Montsant treballen plegats en la millora de la seguretat a la zona.
Durant el 2013 es va crear un Grup de Treball format per l’Ajuntament de la Morera de Montsant, els Bombers de la Generalitat de Catalunya, la FEEC i el personal tècnic del propi Parc amb l’objectiu de millorar la seguretat per a aquelles persones que realitzessin activitats al Montsant. La primera de les accions va ser l’estudi de quines havien de ser les mesures de seguretat a dur a terme per a la reobertura de la via ferrada de Montsant i es va establir un full de ruta avalat per la junta rectora del Parc. Per això, en primera instància, membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat van realitzar una inspecció tècnica de la via ferrada, mitjançant la qual van determinar els condicionants mínims de seguretat que havia de complir la via ferrada abans de ser reoberta. Així mateix, es va contactar amb el propietari de la finca per a demanar-li permís per aquest ús, ja que la via està ubicada en propietat privada.
Posteriorment, el Parc Natural de Montsant va encarregar un projecte tècnic per portar a terme el reequipament de la via ferrada a través dels membres de la comissió d’equipaments de la FEEC amb l’objectiu de poder tornar a obrir la via ferrada de Montsant en les condicions de seguretat pertinents i les instal·lacions adequades en cas d’accident i rescat. LA FEEC va realitzar un vídeo per tal de mostrar la feina dels GRAE i els bombers voluntaris del parc, traslladant material (grapes, cables i cadenes) i fent la rehabilitació.
La rehabilitació d’aquesta ferrada s’han dut a terme amb tecnologia i materials d’última generació. A més del sistema d’assegurança individual clàssic en ferrades, permetrà l’avanç en cordada per a principiants. Serà la primera via ferrada que té la línia de vida homologada per a ferrades amb tecnologia industrial. A més, des del Parc s’ha fet la senyalització corresponent sobre les característiques tècniques de la via, les normes d’ús i la responsabilitat de l’usuari. Per tal de garantir la sostenibilitat econòmica i el manteniment de la via, les empreses que en facin ús hauran de demanar autorització al Parc Natural de Montsant per obtenir la llicència pertinent i pagar les taxes públiques establertes.