FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Club Excursionista Calldetenes
Foto: Club Excursionista Calldetenes

Notícies - 26/03/2021

Entitats de la FEEC s’aboquen a la protecció del medi natural

Baix Llobregat Osona Vallès Occidental Entitats

Medi ambient, natura i muntanya van i han anat de la mà sempre, és un fet. També és un fet que hi ha molt treball a fer de conscienciació a la societat pel dany que provoquem al medi amb la contaminació del dia a dia, com la pol·lució que produïm cada vegada que agafem els nostres transports privats o tota la brossa que generem simplement al fer vida normal. Però potser la contaminació més irresponsable és aquella que provoquem amb males praxis com embrutar la muntanya amb deixalles, arrencar flors o plantes, o fins i tot amb la contaminació acústica.

Per aquest motiu, diverses entitats de la Federació d’Entitats Excursionista de Catalunya han organitzat iniciatives per la protecció i conservació del medi natural amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries que les han fet possibles. El Club Excursionista Calldetenes, la Unió Muntanyenca Eramprunyà Gavà, el Club d’Esports de Muntanya Cerdanyola i el Centre Excursionista de Rubí són exemples d’algunes de les entitats que s’han abocat amb ganes a la protecció del medi natural amb diferents accions els darrers mesos.

La secció Eco del Club Excursionista Calldetenes

Fa una mica més d’un any que una de les entitats de la FEEC, el Club Excursionista Calldetenes (CEC), va veure la necessitat que havia de crear una secció enfocada només a la preservació del medi. Gil Erra, president del CEC i coordinador de l’Àrea de Natura de la FEEC, ens ho explica: “Considero que les entitats excursionistes i el món de l’excursionisme sempre han anat molt lligats a altres àmbits com són el cultural i el de país, i entre aquests està la natura. Com diu la FEEC, la natura és el nostre terreny de joc. A partir d’aquesta idea es va crear la secció CalldetenesEco el gener del 2020.”

“Esperem que no sigui una moda, però cada vegada hi ha més persones implicades en el canvi climàtic, el medi ambient, la protecció de la natura… Però alhora estem més al límit amb el canvi climàtic. També som més gent que practica esport a la muntanya i que s’acosta a la natura i això provoca una degradació. Per això s’ha d’actuar ja.”, manifesta Erra. Amb aquesta visió, des del gener de l’any passat el CEC ha portat a terme diferents iniciatives i ha col·laborat en altres molt diverses. La primera de totes va ser una recollida de brossa al poble de Calldetenes (Osona) amb l’ajuda de l’esplai Equinocci, però també han realitzat accions de més extensió, com són diversos estudis de l’arbrat del municipi. Un dels estudis va comptar un per un els arbres urbans de Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta a través d’un programa online, creant així un mapa d’espais verds amb la intenció de veure en quines seccions dels dos municipis hi havia manca de vegetació. Aquesta informació va entrar al ple de l’Ajuntament de Calldetenes i es va votar a favor de potenciar els espais verds en aquells trams on hi havia manca d’arbrat. “Hi ha molts carrers on no hi han arbres i pel canvi climàtic, els beneficis del contacte amb la natura i també pel bé de les espècies autòctones és molt interessant que es potencïi el verd.” ha indicat el president del CEC.

L’entitat excursionista de Calldetenes és molt activa amb l’ecologisme i també participa en campanyes com el Projecte Orenetes, d’estudi i protecció de les orenetes cuablanca, el Projecte Rius, de conservació i millora dels rius, i el Projecte Cucadellum, d’estudi i protecció d’aquesta espècie.

Campanyes ecologistes d’entitats de la FEEC

Cada vegada més entitats conscients d’aquests beneficis i de la falta que hi ha de protecció i conservació del medi se sumen a l’ecologisme i creen accions concretes amb aquesta fi. La Unió Muntanyenca Eramprunyà Gavà (Baix Llobregat), per exemple, ha iniciat una recollida de brossa interactiva que s’aprofita de les sortides dels muntanyencs i muntanyenques per diferents indrets de Catalunya per recollir deixalles a la muntanya. Després, les persones que han recollit brossa són animades a compartir a través d’una pàgina de Facebook el recorregut realitzat i els camins que han quedat novament nets.

El Club d’Esports de Muntanya Cerdanyola també s’ha sumat al carro de l’ecologisme. Aquesta entitat ha engegat una campanya anomenada “Marquem les deixalles” que invita a tota la gent que va a la muntanya a practicar esport a localitzar les zones naturals amb residus i deixalles del municipi de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) i Collserola. Això permet recopilar una informació molt valuosa sobre els espais on hi ha abocaments incontrolats de residus i amuntegament de deixalles que després es traspassarà a les administracions pertinents per la seva gestió i neteja. Els voluntaris només han d’omplir un breu formulari on especifiquen el tipus de residu que predomina a la localització (runa domèstica, voluminosos, envasos i llaunes, restes de jardineria i restes d’obra pública, industrial o d’empreses), adjunten una fotografia i la seva localització exacta.

El Centre Excursionista de Rubí no ha estat menys, i des de començaments d’any i conjuntament amb l’associació Rubí d’Arrel i el CRAC! (Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals) ha creat una campanya de voluntarietat ambiental que proposa com a activitat de conservació de l’entorn per l’any 2021 una recollida de brossa i residus i plantació d’arbrat a la font de Sant Muç i al torrent del Mut (Vallès Occidental). Com afirmen ells “Pensem que cal persistir en la recuperació urgent del nostre entorn natural i rural, més essencial que mai en temps de pandèmia mundial i d’emergència climàtica com s’està demostrant. Volem teixir una xarxa de voluntariat de persones i entitats per fer-ho possible i per interpel·lar a les administracions a què participin amb nosaltres.”

Un canvi ecològic necessari

L’Àrea de Natura de la FEEC treballa constantment amb aquesta missió amb accions com la representació als parcs natural de Catalunya, convenis amb agents rurals pel seguiment d’espècies, la difusió de bones pràctiques als espais naturals i la promoció de l’estima de la natura, entre d’altres.

Tota acció, per petita que sigui, és important i necessària. La FEEC sap que tot suma, i per això anima a tots als federats i federades a participar en accions concretes de protecció i conservació de la natura, ja sigui en una campanya de voluntarietat ambiental, agafant el transport públic o reciclant els residus a casa. Si volem seguir gaudint de la muntanya, hem de protegir-la i respectar-la. Tot suma i tots sumem. I tu, què faràs per la natura?