FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Diputació de Barcelona
Foto: Diputació de Barcelona

Notícies - 13/07/2021

Alguns parcs naturals restringiran l’accés de vehicles per evitar massificacions aquest estiu

Alt Empordà Alt Urgell Pallars Sobirà Ripollès Excursionisme Excursionisme Seguretat Senders

Amb la intenció d’evitar massificacions i protegir l’entorn natural, la Generalitat de Catalunya ha iniciat aquest estiu algunes regulacions per restringir l’accés de vehicles a diferents parcs naturals de Catalunya. Entre elles, restriccions al Parc Natural de l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà i Alt Urgell), el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (Ripollès) i el Parc Natural de Cap de Creus (Alt Empordà). L’objectiu d’aquestes restriccions, com explica el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és millorar el control d’afluència per evitar problemes de massificació, com els danys al paisatge, la flora, la fauna, la pesca, l’agricultura i la ramaderia.

Regulacions al Parc Natural de Cap de Creus

Per la seva banda, el Parc Natural de Cap de Creus, des de l’11 de juny i fins al 31 de setembre prohibeix l’accés en vehicle privat al cap de Creus, entre dos quarts de deu del matí i les vuit del vespre. Les persones que volen anar poden accedir-hi a peu o amb bicicleta sense limitacions, o a través del bus llançadora que surt cada vint minuts des de l’aparcament del Corral d’en Morell, on es poden deixar els vehicles de manera gratuïta. El preu del tiquet de bus oscil·la entre els 3 i 8 euros, depenent de l’edat de l’usuari i si la persona agafa un tiquet només d’anada o també de tornada.

Cal puntualitzar que els veïns que paguen l’impost de circulació al municipi i els que viuen a la urbanització de S’Alqueria i a la zona de la Guillola poden passar-hi sempre sense limitacions. Així mateix, els clients que volen anar als dos restaurants que hi ha al cap de Creus també podran accedir-hi sempre que donin la matrícula quan reservin taula i els establiments la passaran a l’Ajuntament.

Regulacions al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

També per primera vegada, des del 24 de juny i fins al 12 d’octubre es controlarà l’aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, per les dues vies d’accés: la collada de Fontalba i la via de les gorgues del Freser i Coma de Vaca.

El paratge de Fontalba és un dels accessos principals per pujar al Puigmal i per anar a la Vall de Núria a peu. És una pista forestal de 12 km que surt del poble de Queralbs amb final a la collada de Fontalba. Durant els mesos d’estiu presenta una afluència de vehicles que en cap de setmana pot arribar als 500. En ser el primer any de regulació i, com a prova pilot, es pretén limitar l’accessibilitat a 100 vehicles fins a la collada de Fontalba. La limitació serà entre les 7:30 del matí i les 19:30h del vespre i el control es farà amb la col·locació d’una barrera amb vigilants-informadors. Com a única manera possible de reservar, s’ha creat un portal web on fer la reserva en línia i el pagament de 5 euros per vehicle i dia. Es prohibeix també la presència nocturna de vehicles a Fontalba.

La pista que accedeix a Daió de Baix, d’uns 1,2km de distància, és punt de partida del camí que porta a peu cap a les gorges del Freser i la vall de Coma de Vaca. Durant l’estiu hi ha molta massificació pel fet que hi passa el riu Freser, que aglutina un turisme de bany durant l’època estiuenca, a més de l’excursionisme per accedir a Núria, i els citats paratges de les gorges del Freser i Coma de Vaca.

La regulació que es vol fer en aquest cas és igualment amb la presència de vigilants-informadors i, a diferència de l’anterior, sense reserva prèvia, però amb pagament de 5 euros per vehicle in situ per les característiques del visitant que hi accedeix (sobretot turisme de bany i intervals més curts de temps). L’horari de restricció serà de les 10h a les 15h.

També es prohibeix aparcar tant al llarg de la pista encimentada de Daió, com a la placeta final de la pista i només es permet l’aparcament a la zona habilitada pocs metres abans d’acabar la pista, a mà dreta.

Regulacions al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Així mateix, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’EMD d’Àreu han implementat com a pla pilot aquest estiu un sistema de reserva d’aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera per millorar el control d’afluència al Parc i evitar problemes de massificació. La Vall Farrera, concretament la zona de la Molinassa, és una de les més freqüentades del Parc, ja que és el punt de partida per pujar a peu a la Pica d’Estats.

El nou sistema permet fer la reserva i el pagament de plaça d’aparcament a través d’una pàgina web entre els dies 31 de juliol i 12 de setembre. A més a més, s’implementarà un servei de vigilància i control de pas dels vehicles que han fet la reserva o estan autoritzats. Els veïns del municipi, els propietaris, els gestors del refugi Vallferrera, les persones amb mobilitat reduïda acreditable i els adjudicataris d’aprofitaments forestals i serveis públics estan exempts d’aquesta nova mesura.

El preu de la reserva s’ha fixat en 5 euros per cotxe i dia i els ingressos generats es revertiran íntegrament en el manteniment de les instal·lacions i els equipaments d’ús públic de la zona i la conservació de la biodiversitat. En cas que les places d’aparcament estiguin plenes, la mateixa web informa sobre els contactes dels serveis de transport públic disponibles des del poble d’Àreu. Així també, per evitar la saturació dels espais d’aparcament municipal del poble d’Àreu resultant dels vehicles que no puguin accedir a la pista s’ha habilitat un prat al costat del poble per poder encabir-hi temporalment més vehicles.

Restriccions per a la protecció del medi natural

El tancament de les fronteres d’alguns països sumat a la por i la incertesa a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19 han fet que moltes persones que normalment sortien de Catalunya a l’estiu passin les vacances en terres catalanes. També, les restriccions de mobilitat i el confinament viscuts el darrer any han fet que molta més gent vulgui passar temps a l’aire lliure i en entorns naturals. Amb l’augment de les visites als parcs, també han crescut actituds inadequades com el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores, danys a pastures i destorb als ramats. Per aquests motius, la Generalitat de Catalunya s’ha vist obligada a fer front a les massificacions a través de restriccions d’accés a vehicles a alguns dels parcs naturals del territori.

Marta Moratonas, responsable d’ús públic d’espais naturals protegits del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, explica l’arrel del problema: “Aquestes restriccions d’accés en vehicle als parcs naturals catalans vénen derivades dels problemes de massificació, sobretot arran de la pandèmia. Cada vegada va més gent que no és un usuari habitual de la natura i això genera problemes. Hem de protegir i preservar els espais naturals”.

Quant al motiu per què les restriccions s’apliquen només als vehicles, Moratonas ha expressat que “l’impacte per la conservació dels entorns naturals no és el mateix si anem en vehicle que si anem a peu. A més, amb les limitacions als vehicles hi ha un tema dissuasiu i menys gent accedirà als parcs naturals. No volem impedir la visita sinó que es faci amb cura i respecte. L’objectiu no és restringir, sinó ordenar i millorar la qualitat de les visites.”