El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han presentat un nou portal especialitzat en la meteorologia a la muntanya.
Amb el nom de Meteo Muntanya neix un nou producte dedicat a tots aquells que fan muntanya a Catalunya.
La presentació s’ha fet a l’observatori Fabra de Barcelona i ha comptat amb la presència del director del SMC, Oriol Puig, el president de la FEEC, Jordi Merino i l’alpinista català, Ferran Latorre.
Oriol Puig i Jordi Merino han signat l’acord entre les dues entitats per treballar conjuntament en aquest nou web i han parlat de la bona entesa a l’hora de tirar endavant el projecte. Puig i Merino han coincidit en apuntar el buit que omple aquest nou servei que aconsegueix cobrir una demanda important del prop de milió de persones que fa muntanya arreu de Catalunya.
Ferran Latorre, que el pròxim mes de maig intentarà fer el cim de l’Everest per tancar els catorze vuit mils, ha destacat que “aquesta era una eina que mancava a Catalunya i que es podia consultar a altres països”, segons el mateix Latorre “el portal s’ha de convertir en un lloc referència per a tots aquells que fan muntanya al país”. L’alpinista establert a Osona ha agraït l’esforç per aconseguir gaudir d’un producte com aquest.
El nou web es divideix en sis apartats diferents que donaran informació continuada de la predicció de muntanya, gràcies a les prediccions automàtiques a fins a 35 cims del país i una detallada predicció el cap de setmana a les diferents serralades.
1. Predicció Muntanya
Cada divendres es farà una predicció específica pel cap de setmana, centrada en els aspectes relacionats amb la seguretat, de les condicions meteorològiques més probables als diversos massissos del país.
2. Predicció Competició
L’SMC també realitzarà una predicció meteorològica d’aquells esdeveniments esportius que la FEEC consideri que són d’interès destacat en relació amb les diferents disciplines esportives: curses de muntanya, marxes de resistència, competicions d’esquí de muntanya, etcètera.
3. El Temps Ara
Aquest apartat comptarà amb un recull de les principals eines de monitoratge meteorològic a temps real de les quals disposa l’SMC: dades de radar, d’estacions meteorològiques automàtiques, de detecció de descàrregues elèctriques o d’informació provinent dels observadors i vigilants.
4. TV
Accés directe als butlletins audiovisuals de predicció pel Pirineu o general de Catalunya, a més d’altres recursos relacionats amb la muntanya que s’hi vagin incorporant.
5. Anàlisi Episodis
Amb l’objectiu de millorar i avançar en el coneixement de la meteorologia al nostre país i seguir contribuint en la seguretat a muntanya es farà un balanç de les últimes situacions meteorològiques destacables.
6. Calendaris Climàtics
Per ajudar a la planificació de les activitats a l’aire lliure a més llarg termini s’anirà incorporant informació gràfica de les condicions que podem esperar al llarg de l’any a diversos massissos de Catalunya.
A més a més, dins dels diversos apartats s’han incorporat enllaços a altres dels productes que actualment ja es poden consultar des del web de l’SMC: els avisos de Situacions Meteorològiques de Perill (SMP), els mapes de Predicció General de Catalunya, el Butlletí de Predicció pel Pirineu i la Predicció per a les pistes.