FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Albert Pendon
Foto: Albert Pendon

Notícies - 23/11/2023

El Montseny acull la festa inclusiva en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Vallès Oriental Excursionisme Inclusió

L’antic càmping de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny, va acollir el diumenge 19 de novembre la festa inclusiva per a commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el pròxim 3 de desembre.

L’objectiu principal de la jornada va ser posar en relleu el valor que aporta la diversitat funcional a la societat, tot apropant la muntanya a tothom. Més de 200 persones van participar de la festa de la inclusió organitzada per la Xarxa de Parcs i la FEEC, i amb la col·laboració de diverses entitats i col·lectius.

El Parc Natural del Montseny, en un dia de tardor amable, es va omplir de tallers i activitats per a totes les edats i capacitats relacionats amb la natura. L’entitat Aprèn Serveis Ambientals va proposar l’estampació de bosses, la construcció d’hotels d’insectes i menjadores per ocells, l’elaboració d’un tritó en guix o ser investigadors de la natura amb un taller de rastres d’animals i d’olors.

La Fundació Viver de Bell-lloc, que es va implicar des del primer moment en l’organització de la festa, va oferir als assistents un taller de plantació d’heura, una espècie que, a part de decorar patis i jardins, dona oportunitats laborals als nois i noies que treballen en aquesta fundació.

L’entitat TEA Vallès Oriental també va voler estar present oferint un taller de manualitats i prestant assessorament en el muntatge d’un “Racó de la calma”, un espai tranquil utilitzat per afavorir la regulació, la identificació i la gestió de les emocions d’aquells infants que van necessitar desconnectar de la fressa de la festa. Bona part dels materials sensorials disponibles en aquest espai van ser cedits per l’escola Jaume I de Barcelona, que també va sumar-se a aquesta jornada tan especial.

El cap de l’Àrea d’Inclusió de la FEEC, Albert Pendon, i el coordinador de l’Àrea, Eneko García de Mendoza, explicant com es porta una cadira Joëlette.

Per segon any, la FEEC va coordinar la prestació del servei de barres direccionals i Jöelette, que són cadires tot terreny que permeten fer recorreguts amb certa complexitat per itineraris de natura a persones amb mobilitat reduïda. Així, es van oferir als participants tres sortides per un tram de l’itinerari del Sot de l’Infern, amb el suport d’un equip de persones voluntàries de Fisios Mundi i de les empreses del sector que habitualment fan aquest servei (CIMA, Escola de Natural del Corredor, Edulis i Aprèn).

La festa també va comptar amb activitats culturals, com una ruta teatralitzada inclusiva conduïda pel simpàtic bandoler Capablanca i la seva estimada Ermesinda, i un bonic espectacle de poemes musicats de la Joana Raspall interpretat per la companyia La Cuca Viu. Aquestes activitats, juntament amb els tallers i exposicions, van disposar del suport d’intèrprets de llengua de signes catalana (LSC) i audiodescripció per a persones cegues, de la mà de l’empresa especialitzada Multisignes. A més, es va posar a l’abast dels participants materials amb braille i relleu.

Finalment, un petit, però valuós equip de persones del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals, tampoc no van voler perdre l’oportunitat de donar suport en les activitats i van col·laborar de forma activa donant informació als assistents i en la realització dels tallers.

El resultat va ser un dia de muntanya per a tothom, on es van unir complicitats i voluntats, i on es va celebrar la riquesa de la diversitat i es va reivindicar el dret de totes les persones a gaudir per igual dels serveis, activitats i espais públics. Un dia per a recordar i repetir.