El documental Jordi Pons 90 anys inspirat en la llarga trajectòria alpinística d’aquest emblemàtic muntanyenc català busca finançament a través de la plataforma Verkami. La producció, signada per Pixpeak, té com a propòsit deixar constància del llegat de l’esportista barceloní a la història de la disciplina. A més, coincidint amb la celebració dels 90 anys de Jordi Pons, es marquen com a objectiu l’ascensió de l’Eiger. Aquest cim, de 3.970 metres, és un dels més distintius dels Alps. L’ascensió prevista es realitzarà per l’aresta Mittellegi, amb base a Grindelwald.
Jordi Pons atresora un periple de 75 anys d’activitat a la muntanya que s’explicarà en aquest documental d’una durada aproximada de 40 minuts. L’esportista català és l’únic Membre d’Honor de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Fou guardonat, l’any 2019, per la seva àmplia carrera alpinística i el seu compromís amb el món de la muntanya del país i amb les diferents activitats esportives, socials i culturals que promouen les entitats excursionistes de Catalunya.
El documental a Verkami
El documental Eiger, aresta Mittellegi, Jordi Pons, 90 anys s’ha presentat com a projecte de la mà de la productora Pixpeak a la plataforma Verkami. Per a efectuar-ne la contribució cal triar una de les aportacions que van entre els 10 i els 500 euros. Amb cadascuna de les opcions d’ajut també es rebran diferents recompenses quan s’estreni la projecció, previsiblement al novembre.
La trajectòria de Jordi Pons
El muntanyenc de Barcelona és un dels millors alpinistes i escaladors catalans de la història d’aquesta especialitat. En els seus 75 anys de trajectòria ha obert nombroses vies i ha fet escalades d’alta dificultat. L’alpinista continua en actiu, prova d’això és l’ascensió a la paret nord de Vinhamala als 83 anys. Jordi Pons, Josep Manuel Anglada i Emili Civís l’any 1974 a l’Annapurna Est van esdevenir els primers catalans a aconseguir fer un vuitmil. A més d’això, afegeix a la seva trajectòria tres vuitmils més: Dhaulagiri, Cho Oyu i Gasherbrum II. Així mateix, Pons va formar part de la primera expedició catalana a l’Everest el 1982. Jordi Pons ha escalat les sis cares nord més emblemàtiques dels Alps: el Cerví (l’any 1962 amb Heinz Pokorski), l’Eiger (el 1964 amb Josep Manuel Anglada), les Grandes Jorasses (el 1967 amb Anglada), la Cima Grande di Lavaredo (el 1959 amb Pokorski i el 1964 amb Anglada), el Piz Badile (el 1970 amb Emili Civís) i el Dru el 2003, a l’edat de 70 anys, amb Lluís Giner i Carles Gusi.
La trajectòria de Jordi Pons s’estén per tots els continents. L’any 1961, novament amb Josep Manuel Anglada, van obrir una via a l’aresta NE del Huascarán Sur (6.768 m), als Andes peruans. Dos anys després, també, van establir la primera via directa al Nevado Siula Grande, amb el mateix acompanyant i el Miquel Muñoz.
Per a conèixer més a l’alpinista barceloní pot llegir-se l’entrevista que va protagonitzar al número 271 de la revista Vèrtex.