FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 12/09/2016

El doctor Daniel Brotons presenta un estudi sobre l’adaptació del cor en curses d’ultraresistència

Curses per Muntanya Societat

El doctor Daniel Brotons ha participat en el “3r International Congress for Medicine and Science in Ultra-endurance Sports“, que es va dur a terme a Chamonix del 21-23 d’agost. Jo vaig fer una ponència en relació a “L’adaptació del Cor dret a les curses de llarga durada”, segons les observacions obtingudes de l’experiència Summit .
L’estudi va servir segons, el mateix doctor de referència de la FEEC, Daniel Brotons per; “detectar que alguns esportistes de llarga durada compensaven la disminució de la funció del ventricle dret (fatiga) amb un augment de la pressió pulmonar, i que el segment que millor s’adaptava per mantenir aquesta compensació era més el segment basal que l’apical”.
Les observacions es van fer en un grup concret que va ser el que va donar les dades de l’estudi. Els resultats van servir també per observar molta variabilitat, entre esportistes, la qual cosa fa pensar que es necessita una població d´estudi més gran, però també és important pensar que despres d’una cursa de llarga durada s’ha de donar temps al nostre cor dret a que normalitzi les seves funcions, ja que sinó podrien esdevenir arrítmies. El Doctor Brotons ha deixat clar que “l’esportista ha de saber que no nomes s’ha de recuperar de la sobrecàrrega de l’aparell locomotor i/o metabòlic, sinó també pensar en el cardiac”.

CIMG2430

El congrés va comptar amb la participació d’un centenar de professionals, la majoria metges i entrenadors/preparadors físics del mon de la muntanya i especialment de les curses de llarga durada. El temes estrella que es van tocar van ser: la hiponatremia, lesions de peus, nutrició aplicada a les curses ultres, lesions de l’aparell locomotor per sobresol·litació, aixó com adaptacions cardiovasculars a entrenaments i curses d’ultra endurance.
El Congrés va estar organitzat pel Dr Marty Hoffman (USA), Volker Scheer (Alemanya) i Dr Patrick Basset (director Mèdic de l’UTMB).
En general, va ser una molt bona actualització de tots els aspectes mèdics que envolten aquestes curses de llarga durada i es van donar a conèixer les diferents experiències i línies d’investigació de professionals que treballen en aquest àmbit, amb els que van interactuar de forma molt constructiva.