FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Trail Xics Montseny
Foto: Trail Xics Montseny

Notícies - 21/02/2020

El Circuit Català d’Escoles de Trail ja és una realitat

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

Amb l’objectiu de fomentar la participació dels més joves a les curses per muntanya, arriba el primer Circuit Català d’Escoles de Trail. Aprofitant la celebració del centenari de la FEEC s’ha creat aquest circuit que neix amb la voluntat que els més menuts, de 5 a 12 anys, participin en curses per muntanya traient pes a la vessant més competitiva.

Fa molts anys que la FEEC aposta per les curses per muntanya, amb la creació de la primera Selecció Catalana fa més de 20 anys o l’impuls de la Copa Catalana de la disciplina que enguany arriba a la seva 19a edició. Faltava, però un espai per als més joves.

El propòsit de crear aquest circuit va aparèixer quan el seleccionador de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya i director del Centre de Tecnificació, Pere Rullan, va detectar, juntament amb el tècnic Fernando Rosa, l’important treball que es fa des de les entitats amb les escoles de trail. Molts dels joves que entraven amb 15 anys al Centre de Tecnificació, provenien d’una escola de trail i es va buscar la manera de treballar de forma conjunta entre la FEEC i aquestes entitats. Tenir una quarantena d’escoles censades amb uns 1.800 joves sota la seva tutela no era quelcom fàcil d’obviar. Rullan remarca la importància d'”unificar criteris per treballar de forma conjunta i que la base d’aquest esport vagi creixent”. De fet s’espera que el volum global d’aquest 2020 sigui d’entre 800 i 1.000 nens i nenes que correran alguna de les proves del circuit.

L’interès mutu va propiciar que, després de diverses trobades, es creés un Comitè, encapçalat per Pere Rullan, per poder treballar dins l’estructura de la federació. Aquest Comitè està dividit en diferents àrees que treballen de forma autònoma: formació, competició i comunicació. Pel que fa a aquesta formació, la idea és crear uns continguts o unitats didàctiques que puguin servir com a referència per a aquelles escoles de trail que ho necessitin.

Tal com apunta Rullan, la diferència recau en el format de les proves: “Volem que les curses siguin festes de muntanya, no tan encarades en la competició. Intentarem incentivar la introducció d’altres activitats per tal que no només hi hagi la cursa”. Això podria incloure, per exemple, el muntatge d’un rocòdrom o d’altres activitats relacionades amb el medi.

A més, pel que fa als reconeixements, seran exclusius de cada cursa i es premiarà a tots els nois i noies per igual, no hi haurà ni un campionat ni un reconeixement global del circuit.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha volgut remarcar “la magnífica feina que es fa des de les entitats a través d’aquestes escoles de trail, per tal que els més joves aprenguin a gaudir d’aquest esport des de ben petits”.

Reglament

Cinc proves repartides de març a setembre

El Circuit estarà format per cinc proves repartides durant el 2020. Per escollir-les s’han repartit de tal manera que no hi hagi acumulació de proves, sinó que estiguin diversificades de març a setembre.

Entre Castells Kids serà la prova inaugural d’aquest circuit el 14 de març a Vilajuïga. De l’Alt Empordà al Baix Llobregat per córrer La Mitja Kids l’1 de maig. El 10 del mateix mes se celebrarà la Berga Trail, que precedeix la Verticalp Skyrace el 23 d’agost. Tancarà el calendari l’UpXic el 12 de setembre a Osona, a Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà.

Aquest primer any servirà per fer un test del circuit, amb l’objectiu que vagi en augment de forma ordenada i estructurada pel que fa al nombre de proves de cara al 2021.

Calendari