FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 12/12/2019

Dues dècades de Copa Catalana de Curses per Muntanya

Curses per Muntanya

Si l’any passat la FEEC celebrava els 20 anys de la primera Selecció Catalana de Curses per Muntanya, enguany s’acosta al vintè aniversari de la Copa Catalana de la disciplina, que el celebrarà durant el centenari de la Federació el proper 2020.

Avui s’ha fet públic el calendari de la temporada de curses per muntanya d’enguany, amb una vintena de curses distribuïdes entre tres Copes Catalanes, cinc campionats de Catalunya i opens.

Des dels seus origens la FEEC ha apostat per les Curses per Muntanya i cal recordar que el primer campionat de Catalunya es va organitzar a la cursa de l’Alba a Montserrat l’any 1998.

19a Copa Catalana de Curses per muntanya

Enguany, cinc proves formaran part d’aquesta Copa, que començarà el 22 de març amb la 12a Cameta Coixa, organitzada pel CEM La Cameta Coixa. De Miravet (Ribera d’Ebre) viatjarem a la Garrotxa, per disputar la Cames de Ferro al Puigsacalm, del GECA. La +Trobada Aristot i la 21a TAGA2040evo seran les següents proves que puntuaran per aquesta Copa que tancarà el 27 de setembre amb la Pujada al Montsià ‘Memorial Francesc Bort (Madro)’, de l’AE d’Alcanar.

Aquells que vulguin guanyar la Copa Catalana caldrà que corrin almenys tres de les cinc curses.

Campionats de Catalunya

L’SkyRace Valls d’Àneu és la cursa escollida per decidir el Campionat de Catalunya individual. Després de 26 quilòmetres i 1.900 metres desnivell es descobriran els nous campions que agafaran el relleu a Pol Rodríguez (AE Matxacuca) i Montse Picañol (CE Moianes Independent), que ostenen l’actual títol. Aquest se celebrarà el 25 de juliol, organitzat per l’Espot Esquí Club Valls d’Àneu.

Abans però, caldrà disputar els campionats de Catalunya d’hivern. El Campionat de Catalunya per equips serà el 16 de febrer amb la Cursa dels Biberons, i el de Snowrunnig el 14 de març amb la Polärtic.

Els campionats de tardor començaran amb el de Curses verticals, el 18 d’octubre. La 6a VertiKalM, organitzada pel GECA, constarà de 5,2 quilpometres i 975 metres de desnivell al voltant del Puigsacalm, a la Vall d’en Bas. Els nous campions buscaran agafar el relleu dels que sortiran com a favorits; Gisela Carrión (AE Matxacuca) i Pere Rullan (La Molina Club d’Esports), que ja fa dos anys que ostenten aquest títol.

El darrer campionat serà l’individual i per equips de curses d’ultraresistència, enguany a la Trepitja Garrotxa, de la mà del Centre Excursionista d’Olot. A nivell individual són Marta Muixí (AE Mountain Runners del Berguedà) i Adrià Matas (AE Muntanya) qui va pujar al més alt del podi el 2019 a la Long Trail Costa Daurada.

11a Copa Catalana de Curses Verticals

Enguany, per convertir-te en campió de la Copa Catalana de Curses Verticals caldrà participar almenys en dues de les tres proves que la formen. En un mes i mig es resoldrà la incògnita dels vencedors. El 18 d’abril s’iniciarà amb la 8a Vertical Sobrepuny, organitzada per l’Associació de Muntanyencs Berguedans. Del Berguedà saltarem a l’Alta Ribagorça, per disputar la 12a Cara Amon, a Barruera, el 16 de maig. Tancarem el maig al Ripollès, el dia 30, amb la 5a Olla Vertical. Cal recordar que la germana gran d’aquesta darrera prova, l’Olla de Núria, organitzada per la UE Vic, va ser la primera que es va televisar en directe per TV3.

9a Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència

Seguint la dinàmica iniciada la passada temporada per afavorir la participació  a les curses d’ultraresistència, s’ha seguit fent un únic calendari entre aquestes i les de resistència. Tres proves formaran la 9a Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència, i caldrà participar a totes si es vol guanyar aquesta copa.

Marta Muixí nova campiona de Catalunya d’Ultraresistència

IMPORTANT! Pels Camins dels Matxos serà la primera prova d’aquesta copa, el 19 d’abril, organitzada pel Centre Excursionista Torelló. Aquesta prova té les inscripcions exhaurides, però s’obrirà un nou període d’inscripcions perquè pugueu puntuar per la Copa. Aquí caldrà resoldre 63 km i +3.100 m. D’Osona anem al Pallars Sobirà, amb l’Ultra Trail Valls d’Àneu. El 25 i 26 de juliol els participants hauran de córrer 70 km i +5.000 m al voltant de les Valls d’Àneu. I acabarem la Copa a la Garrotxa, amb la Trepitja Garrotxa, organitzada pel CE d’Olot el 24 d’octubre, de 84 km i +4.750 m.

Curses Open

El calendari el formen una desena de curses més, classificades com a Open que es distribueixen per tot el territori català, de gener a octubre. L’entrega de premis de la temporada 2020 es durà a terme a la Fira de Muntanya de Vic el 8 de novembre, organitzada per la UE Vic.