Notícies - 12/07/2018
Dotze joves gaudeixen de les estades d’escalada a les Muntanyes de Prades i Montsant
Les estades d’escalada, organitzades per l’Àrea de Formació de la FEEC, s’han dut a terme al Priorat, amb Lo Refugi de Cornudella de Montsant com a camp base i punt de partida per anar als diferents sectors que hi ha a la vora, del 25 al 28 de juny. Amb en Joan Olivé i el Josep Maria Cedó com a tècnics, l’objectiu principal de les estades ha estat que els 12 joves d’entre 14 i 17 anys gaudissin de l’escalada esportiva, escalant a vista i treballant alguna via de grau superior al que haguessin assolit personalment. També han consolidat les maniobres de seguretat i han conegut altres disciplines com l’escalada artificial, clàssica o tradicional, així com un bon grapat de recursos per solucionar imprevistos. D’aquesta manera han pogut conèixer els diferents sectors d’escalada que tenim a la comarca del Priorat.
Paral·lelament s’ha treballat i parlat molt de la nostra relació com a humans i escaladors amb el medi natural, la gestió de la brossa i les regulacions a les muntanyes i parets. Cal destacar la participació de l’Abel Navarro, falconer de Vallclara, que els va ensenyar com distingir diferents rapinyaires per la forma de les ales, com actuar si ens trobem un animal ferit o una cria «perduda» al mig del bosc, i com afecta la nostra presència a les espècies rupícoles. També es va parlar d’altres espècies protegides, com determinats invertebrats, rèptils i flora, que poden afectar a les regulacions de zones d’escalada, i de l’impacte negatiu que poden tenir les espècies invasores al·lòctones.
Les jornades van estar dividides en dos blocs, combinant els tallers amb l’escalada esportiva. Els diferents tallers que van fer van ser:
- Repàs de maniobres generals, com la comprovació del doble check i la maniobra de despenjament. Com deslligar-se i tornar-se a lligar a les reunions d’escalada esportiva, la col·locació de l’assegurador, les caigudes dinàmiques, el bloqueig del dispositiu…
- Se’ls va ensenyar el funcionament de les assegurances fixes, parabolts, els quals es van aprofitar per fer les pràctiques de maniobres de reunió a peu pla.
- El taller d’escalada artificial es va realitzar a una via d’A1 en corda per dalt.
- Van aprendre a rapelar auto assegurats i a canviar el descensor per remuntar a mig ràpel mitjançant la utilització de nus maixard.
- Taller d’escalada clàssica/tradicional, on els joves van realitzar una via amb doble corda, combinant assegurances fixes i flotants. Van aprendre a col·locar assegurances flotants, friends, tascons, tricams, localitzar merlets i ponts de roca… i a muntar reunions de fortuna equalette semibloquejades i altres invents i recursos de l’escalada «tradicional».
- Taller de Medi ambient: es va parlar de com gestionar la brossa a la muntanya (i en general), aprenent a reciclar-la correctament un cop tornem de la muntanya. S’utilitzen en totes les sortides els «Eco’n’tainer ®», contenidors portàtils reutilitzables per facilitar aquesta tasca, que redueixen el consum de bosses de plàstic i permeten la tria de la brossa a cada contenidor de reciclatge. Respecte a la propietat privada, la Muntanya NO és de tots, té propietaris i cal cuidar-la com si fos el jardí de casa, entendre que hem de demanar els permisos dels mateixos si hi volem fer cap activitat, com obrir vies, esdeveniments, volar un dron, fotografiar espècies protegides… I, finalment, de la mà de l’Abel Navarro van gaudir del vol de diferents espècies d’aus rapinyaires al·lòctones, però representatives de les que podem trobar en el nostre entorn. Perquè hem de respectar les regulacions a l’època de nidificació, àrees d’influència, els danys que podem causar els humans a la fauna i flora, molts cops per desconeixement, espècies protegides o què fer si ens trobem un animal ferit o una cria “perduda”, són alguns dels temes que van tractar els joves.
- Cada dia han escalat a diferents sectors (Morera de Montsant, Siurana i Margalef), on els joves han pogut gaudir de rutes de tots els nivells a l’ombra.
- Destacar el fanatisme del grup, que no van voler anar cap dia a la piscina, preferint anar a escalar i només una petita remullada al riu el dia de Margalef.
La valoració general dels tècnics que els van acompanyar és molt satisfactòria. El grup estava molt ben avingut, responsable i molt fanàtic! Es nota la tradició muntanyenca familiar, una bona formació i respecte amb la natura. De fet, el director de Lo Refugi va valorar molt la tranquil·litat i ordre del grup: “Ni us sentia, pensava que no hi éreu!”, els va dir.
Text / Joan Olivé