FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 06/10/2023

Arranjament del refugi d’emergències de Besiberri

Alta Ribagorça Refugis

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha realitzat una actuació d’arranjament al refugi d’emergències de Besiberri, al refugi de Vallferrera, situat al terme municipal de Vilaller (Alta Ribagorça), en la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

L’acció principal ha consistit a sanejar el sostre de l’equipament, que patia unes goteres. També s’ha aprofitat l’ocasió per millorar el sistema de ventilació del refugi, col·locar una xapa nova en l’entrada, segellar les juntes dels perfils metàl·lics exteriors i sanejar el perímetre de pedra de l’equipament.

Des de la Federació agraïm la col·laboració del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en l’acció perquè vam poder aprofitar el vol d’helicòpter d’anada (transport de material fins al refugi) que ja tenia contractat el Parc per una altra acció.

El paper dels refugis d’emergència

A banda del refugi de Besiberri, la FEEC té cinc refugis més d’emergència (Molières, Baiau, Mont-roig, Broate i Costabona). Tots ells són espais reduïts que haurien de servir exclusivament per aixoplugar qualsevol excursionista en cas de mal temps, per a descansar puntualment i per esperar a ser atesos pels serveis d’emergència en el cas d’haver patit un accident realitzant alguna activitat de muntanya per la zona.

Aquests refugis, amb una vocació total de servei públic, actualment es mantenen gràcies a l’esforç de diferents entitats excursionistes que els apadrinen, i que d’una manera altruista i voluntària realitzen una tasca impagable, amb el suport de la Federació.

Es troben tots ells en zones aïllades on no hi ha refugis guardats, per la qual cosa són equipaments especialment valuosos pels cossos d’emergència. Des de la FEEC es vol aprofitar l’ocasió per a recordar que és responsabilitat i deure de tots els possibles usuaris deixar el refugi el més net possible, així com respectar al màxim l’equipament.

 

Josep Llusà (adjunt a l’Àrea de Territori de la FEEC)