Notícies - 22/07/2021
Acció de Mountain Wilderness Catalunya a la serra de Campirme
Nova acció de preservació de la natura de l’Associació Mountain Wilderness Catalunya. L’acció en aquesta ocasió s’ha realitzat a la serra de Campirme (Pallars Sobirà) i ha consistit en el desmuntatge d’una tanca de filferro espinut abandonada conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la col·laboració de la FEEC.
Filferro de pues, filferro d’arç, filferro de punxes, filferro espinós, filferro esgardissós, filferrada o espinut; com el seu nom indica, es tracta d’un tipus de filferro amb punxes utilitzat com a obstacle.
Originalment aquesta mena de filat es va crear amb finalitats bèl·liques. El seu ús s’amplià també al mon ramader com a mitjà per delimitar pastures i controlar ramats. Es tracta d’un mitjà rude que impedeix el pas de bestiar, però també pot afectar fauna salvatge i causar ferides a les persones.
La tanca estava a uns 2.500m d’alçada i en total desús. Tots els residus que s’han recollit són retirats per voluntaris un cop finalitza l’acció.
L’espinut a la serra del Campirme
El tancat espinós obsolet que travessa la serra del Campirme, separa les forests de Campirme UP195 (dels veïns d’Escalarre) de la Muntanya de Burgo UP 197 (dels veïns de Burgo), ambdues propietat de l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu. La muntanya continua explotant-se per pastures, però ja no es considera necessari fer-ne la partició, ja que el bestiar pastura alhora tot el paratge. Abans hi havia més ovelles, ara ja no n’hi ha, tot són vaques i cavalls.
La serra de Campirme situada a la Vall de Cardós és un lloc habitual per a realitzar sortides, ja que és una serra molt agradable per a caminar i amb unes vistes privilegiades de la mateixa Vall.
Mountain Wilderness
L’associació internacional Mountain Wilderness és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 1978, que es dedica a la preservació i defensa d’àrees de muntanya. Tot i que els seus territoris principals d’actuació són els Alps i els Pirineus, l’associació té representants i dur a terme accions en tots els continents.
Tres dècades de compromís amb la natura, el medi ambient i la muntanya. Tres dècades de preservar els espais de muntanya amb els seus valors naturals intrínsecs. Tres dècades desenvolupant un excursionisme en llibertat, amb el principi de no deixar cap rastre que pertorbi l’experiència a muntanya dels posteriors visitants. Tres dècades de Mountain Wilderness Catalunya.
En la celebració l’any 2019 dels trenta anys de Mountain Wilderness Catalunya, el president de la FEEC, Jordi Merino, va recordar orgullós els orígens d’aquesta associació sense ànim de lucre, quan un grup de muntanyencs catalans liderats per Jordi Pons es van reunir a la seu de la FEEC per posar en marxa aquesta iniciativa. Era el juny de 1989. Dos anys després debutaven a la Vall de Mulleres amb un enorme volum de residus recollits, una acció que suposà un gran impacte.
Fou amb l’empenta inicial de gent com Joan Cervera o Josep Sicart que l’entitat va créixer i desenvolupà aquestes primeres accions en defensa de l’alta muntanya.
Actualment Mountain Wilderness Catalunya segueix implicada plenament amb la conservació i la preservació de la muntanya.