FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pere Rullan
Foto: Pere Rullan

Notícies - 29/08/2022

Accent català a l’olimp de les Curses per Muntanya

Curses per Muntanya Seleccions catalanes

Kilian Jornet (CE Cerdanya Pirineus) segueix escrivint noves pàgines per a la història dels esports de muntanya. El cerdà ha sumat aquest cap de setmana la que ja és la seva quarta victòria a la UTMB. Ho ha fet, a més a més, sortint d’un procés de Coronavirus i aconseguint un nou rècord de la cursa francesa. Jornet ha baixat de les 20h amb un temps de (19:49:32) i ha tornat a deixar a tothom amb la boca oberta i preguntant-se fins on pot arribar la seva gana tot i haver-se dosificat molt en els darrers temps.

Kilian Jornet segueix sent la icona dels esports de muntanya i manté ben present aquesta dicotomia constant entre l’esport més competitiu i els valors més essencials dels muntanyencs. Ho explicava el mateix Kilian en la darrera entrevista a la revista Vèrtex núm 300, que li va fer l’Albert Jorquera.

Poques hores després de batre el nou rècord a Chamonix (UTMB), Kilian Jornet, mirava segurament de reüll, la que és una de les seves curses de referència com és el “Trofeo Kima” a la Llombardia, Itàlia.  Jornet manté també el rècord de la cursa italiana i era el darrer guanyador d’aquesta prova que es disputa amb caràcter biennal des del 2008. Una cursa, el “Trofeo Kima”, que ha estat definida pel mateix Jornet com  “la cursa més espectacular del món”.

Kilian Jornet arribant a meta a Chamonix
Kilian Jornet arribant a meta a Chamonix Foto:UTMB
Nou rècord femení i bon paper de la selecció 

El “Trofeo Kima” ha estat una de les últimes cites de la selecció catalana de Curses per Muntanya que encara tindrà una última participació a Gorbeia dins de la Copa del Món de l’especialitat. En la cursa de les curses per muntanya els participants han superat en total 52KM i 8.400md+ per crestes, zones de glaceres i carenes exposades que en punts clau, han estat equipades amb cordes fixes per a la seguretat dels corredors i corredores.

Els esportistes catalans han aconseguit tornar d’itàlia amb un top ten de Montse Martínez (AE Matxacuca), vuitena en categoria femenina, i amb la 13a posició del sempre combatiu, Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà) i la 28a de Julen Calvo (CEM la Cameta Coixa).

Selecció catalana al Trofeo Kima
Montse Martínez, Gerard Españó i Julen Calvo al Trofeo Kima.

El seleccionador català Pere Rullan ha destacat que els corredors han acabat amb bones sensacions en un terreny molt tècnic i que requeria molta experiència. Segurament aquest fet, l’experiència ha jugat a favor de Montse Martínez que ha tancat una cursa rodona quedant molt a prop de les cinc primeres classificades en una cursa amb nou rècord. L’americana Hillary Gerardi ha estat l’encarregada de batre el registre que fins ara tenia des del 2012 Núria Picas de 7h36’21” com a millor temps de la cursa. Gerardi ha aturat el rellotge amb un temps de 7h30’38” baixant en sis minuts el temps de la corredora per muntanya catalana.

En categoria masculina la victòria ha estat per l’escocès, Finlay Wild, amb un pòdium de luxe que han completat el noruec, Stian Angermund amb el francès, Alexis Sevennec en la segona posició conjunta i l’italià Nadir Maguet en el tercer calaix.

El rècord masculí però seguirà sent per l’esportista rècord del cap de setmana, Kilian Jornet, que al 2018 va ser capaç de millorar l’anterior rècord del nepalí Bhim Gurung en 6h09’19”.

Chamonix en femení, més enllà de Kilian

El nom de les últimes hores, sense cap mena de dubte, ha estat el de Kilian Jornet però l’àmplia representació catalana a la UTMB ha deixat també bon regust de boca sobretot en categories femenines.

Amb l’espineta clavada de la poca participació femenina a la cursa principal d’aquesta UTMB, si que les esportistes catalanes van  destacar a les curses prèvies que s’han disputat aquesta última setmana dins de la mateixa cita als alps francesos. Així, cal destacar la victòria de Sheila Avilés (CEM la Cameta Coixa) a la OCC, on l’actual campiona de Catalunya de Curses per Muntanya, la reusenca Núria Gil (CE L’Areny) va pujar també al segon calaix del pòdium fent un doblet català en el que és la segona de les curses per excel·lència de la cita a Chamonix.  Les dues esportistes catalanes van demostrar ser les més fortes en una distància de 55Km i amb 3.500md+.

L’altre pòdium a Chamonix el va aconseguir la ripollenca, Clàudia Tremps (AE Vidabona), que va pujar al segon calaix a la TDS, la segona cursa més llarga de la setmana amb 145Km i 9.100md+. Una TDS on cal destacar també la 13a posició de la subcampiona de Catalunya d’Ultradistància, la bagenca Marta Muixí (AE Diedre).