FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: IFSkyrunning
Foto: IFSkyrunning

Notícies - 23/08/2022

De ‘Kima’ a Chamonix

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

La selecció catalana de Curses per Muntanya participarà aquest cap de setmana a una nova edició del “Trofeo Kima“. Aquesta cursa definida pel mateix Kilian Jornet com “la cursa més espectacular del món”, és una de les grans cites esportives de l’any a les Curses per Muntanya.

El seleccionador Pere Rullan, s’emportarà fins a terres italianes a tres dels habituals a les curses de llarga distància amb la selecció. Montse Martínez (AE Matxacuca) , Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà) i Julen Calvo (CEM la Cameta Coixa), els tres lluiran els colors de la selecció a la cursa italiana.

Kima, muntanya pura que parla català

Des de fa més de 20 anys, el Kima Trophy és un esdeveniment de primer nivell per tots aquells amants de les curses per muntanya, gràcies als seus 52 km de recorregut extremadament tècnic, que serpenteja per set passos amb 8.400 md+. Crestes, zones de glaceres i carenes exposades són presents al llarg de tota la pista que, en punts clau, està equipada amb cordes fixes per a la seguretat dels corredors i corredores.

Des del 2008, la prova esdevé biennal, guanyada en la passada edició del 2018 pel català Kilian Jornet capaç de millorar l’anterior rècord del nepalí Bhim Gurung en 6h09’19”, i per Hillary Gerardi. El rècord femení a batre segueix sent el de la també catalana Núria Picas que va guanyar el 2012 amb un temps de 7h36’21”.

Icona de l’skyrunning des de 1995, la cursa atrau els millors corredors nacionals i internacionals, i tot i la coincidència en dates en aquesta ocasió amb la UTMB, el cartell tornarà a ser de gran nivell.

Per motius de seguretat i de filosofia de l’organització, el nombre de participants es limita a 300.

Un ull posat a Chamonix

Aquest cap de setmana les mirades en el món de les Curses per Muntanya també estaran posades a Chamonix on es disputa la tradicional UTMB. Més de 400 esportistes de muntanya catalans pendran part d’una de les grans Curses per Muntanya que ara mateix es disputen.

Les imatges de Kilian Jornet, Pau Capell o Núria Picas arribant com a guanyadors de la cursa, aquella UTMB de l’enyorada Emma Roca i imatges que sempre quedaran a la memòria dels seguidors de les curses per muntanya. La UTMB té aquell caliu especial que ha aconseguit barrejar el bon màrqueting i la localització especial a l’anomenada capital dels Alps.

Un any més el nombre de catalans i catalanes que gaudiran de l’espectacle de les muntanyes que envolten Chamonix serà més que ample i superarà els 420 inscrits des del nostre país, segons ha explicat el portal Ultres Catalunya.

La participació catalana es podrà veure en les diferents disciplines que es correran en aquesta UTMB. Aquest dimarts els més joves del Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya com Aniol Pujiula o Joana Planas, Lleïr Barcons, Josep Miret, la campiona estatal Laia Montoya o l’olímpica Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà), entre d’altres disputen la YCC, el mateix dia que es disputa la sempre exigent TDS de 145KM i 9.100m de desnivell i on hi trobem noms catalans com els del “Blacky” Morales o Clàudia Tremps i Marta Muixí.

Dijous serà el torn de la OCC on trobem noms com l’actual campió de la Copa Catalana de Curses per Muntanya, Sergi Garcia  o els d’Edu Hernández o Wifred Lladó. En categoria femenina una àmplia representació catalana encapçalada per la campiona de Catalunya de Curses per Muntanya, Núria Gil, i amb noms com Sheila Avilés, Marta Molist, Mireia Pons o Anna Comet.

Divendres 26 la CCC destaca per la presència de corredors catalans a la categoria masculina, entre aquests; Marc Pinsach, Raul Butaci, Isaac Salvat, Aleix Toda, Albert Llonch o Abel Carretero.

El mateix divendres a la tarda sortirà la gran de totes les curses, la UTMB. Aquest any la presència del cerdà, Kilian Jornet, és un dels grans atractius. Jornet i Pau Capell tornaran a ser les opcions catalanes a victòria masculina i l’holandesa establerta a Catalunya, Ragna Debats, serà un dels úniques opcions a victòria amb accent català a l’arribada de Chamonix.

De moment l’edició d’aquest 2022 ha començat amb mal peu amb la mort d’un dels participants de la primera de les curses la PTL. 

Les curses es podran seguir en streaming en directe com és habitual.