Cent vint-i-cinc pubilles s’han trobat a Montserrat el cap de setmana del 2 i 3 de juny per celebrar, un any més, la trobada de Pubilles Escaladores. Les noies, provinents de diferents punts de Catalunya i fins i tot basques i una eivissenca, han tornar a visitar la Muntanya Màgica després de molts anys sense fer-ho. Amb l’escalada com a nexe d’unió han compartit vivències i han forjat amistat amb altres escaladores de sexe femení.
Les pubilles segueixen amb l’objectiu d’anar variant els llocs de trobada a totes les províncies del Principat, ja que inicialment les celebraven a Vilanova de Meià (Lleida). Les darreres trobades ja havien tingut lloc a ambdós extrems del país: fa dos anys, al sud, a Horta de Sant Joan; i l’any passat, al nord, a Cavallers (Pirineu lleidatà), de manera que enguany calia visitar un indret de la part central de Catalunya.
El punt de trobada va ser a Collbató, a l’escola pública de Mansuet, a qui cal agrair, juntament amb l’Ajuntament de la vila, la seva col·laboració i facilitats donades. La previsió del temps no era massa bona, diagnosticaven pluges, però finalment van poder gaudir de l’escalada, tot i que el diumenge al migdia va començar a ploure. Les noies es van distribuir per diferents sectors del massís, sempre respectant les regulacions vigents que restringeixen l’escalada en diverses zones, optant tant per vies esportives com d’escalada clàssica (de varis llargs), ja que Montserrat és molt polivalent i hi ha molt per triar.
Després de la primera jornada d’escalada van projectar el documental Encordades, de Gerard Montero, guardonat amb diversos premis, com el de Millor Pel·lícula al “Kendal Mountain Film Festival” de 2011 o el de Millor director al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló de 2011. Projecció amb una temàtica molt adient per la Trobada, ja que es fa visible la figura de la dona dins el món de l’escalada, posant èmfasi en les primeres dones escaladores del país i la necessitat de fer pinya com a col·lectiu. De fet, és un recorregut per la història femenina de l’alpinisme i l’escalada a Catalunya. Eli Vergés i Ester Sabadell, dues de les protagonistes del documental, van fer-ne la presentació i van respondre totes les preguntes que els van fer les escaladores.
Tot seguit, com ja és habitual en les Trobades, al gimnàs de l’escola Mansuet van fer un taller, aquest any de biogroove: un taller de dansa amb conscienciació corporal conduït per un terapeuta gestalt. Van acabar la jornada, després de sopar, amb un grup musical i una mica de ballaruga.
Diumenge 3 de juny, les pubilles van clausurar la trobada després d’un esmorzar conjunt i un taller de ioga. Les més matineres van aprofitar les parets que les envoltaven mentre el temps els ho va permetre. Davant d’aquesta inclemència meteorològica i la impossibilitat d’escalar a mig matí, el taller de ioga es va allargar. Sembla que la col·lecció d’agulletes del diumenge van ser a causa del ioga i no de l’escalada!
Com a novetat, aquest any les pubilles van innovar amb la creació d’un compte d’Instagram, a través del qual van anar penjant fotos de la trobada. A més, segueixen portant el blog i el compte de Facebook que ja tenien.