Barranc de Flamisell

Vall Fosca - Pallars Jussà. Vèrtex #207

Aigües amunt de Cabdella, el riu Flamisell presenta un descens poc freqüentat, tot i el seu fàcil accés. Es tracta d’un tram on el riu s’engorja i ofereix un descens que s’inicia amb molta aigua per finalitzar amb el cabal normalment reduït.

L’ITINERARI
Iniciem el descens amb un pou de 8 m amb rampa (instal·lació en un arbre que trobem a mà dreta). Atenció a la base del pou perquè, depenent del cabal, pot haver-hi un remolí. Continuem per l’espectacular cascada d’11 m que haurem vist des de la carretera (la instal·lació és a la nostra esquerra, després de remuntar 2 m fins a un repeu). Un cop a sota de la cascada ens trobem davant un pou esglaonat d’11 m que es troba just a sota del pont de la carretera. La instal·lació és un clau metàl·lic a la dreta que correspon a la mateixa construcció del pont. Atenció a la base de la cascada: amb molt cabal pot haver-hi remolí. Seguim per un tram pla fins a una canalització que superem sense problemes. A partir d’aquí el cabal és just perquè en bona part és desviat per la canalització esmentada. El descens s’engorja per un primer pou llarg de 19 m, segueix per dos ressalts de 2 m, un nou pou de 15 m i un tobogan de 3 m, per acabar amb una sèrie de pous de d’11, 5 i 12 m. Després del darrer pou caminem pocs metres fins a la carretera on haurem deixat el cotxe.

Accés al punt de partida: des de la Pobla de Segur seguim la N-260 fins a Senterada, on prenem la carretera L-503 fins a Cabdella. Passat el poble travessem el riu Flamisell per un pont des d’on veiem un dels salts d’aigua del descens. Seguim i arribem a uns prats on s’inicia el descens. El final del descens es troba al desguàs del riu de Filià al Flamisell. Si només tenim un cotxe, el podem deixar al final del descens i fer l’aproximació a peu fins a l’inici (45 min).
Primer descens: Àlex Batllori i Francesc Pelegrín (18-8-96).
Horari: 2-3 h de descens
Dificultat: mitjana
Desnivell: 150 m
Època recomanable: estiu
Material: neoprè, 2 cordes de 25 m i bagues per reposar.
Cartografia: Pallars Jussà. Esc. 1:50.000. ICC, 2004.

TEXT: Àlex Batllori