FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex / Entrevistes

Iker i Eneko Pou

Revista Vèrtex 247

Som uns privilegiats


En el moment de la realització d’aquesta entrevista els germans Pou havien escalat en lliure algunes de les vies de gran paret més difícils del món. Però en tancar l’edició d’aquest número, l’Eneko i l’Iker ja havien fet el cim del Cerro Torre per la via Ferrari, un al·lucinant itinerari de gel per a uns especialistes en roca com ells. No és fàcil seguir la traça d’una de les cordades capdavanteres a nivell mundial, i no només en la seva especialitat…

Hem aprofitat per entrevistar els germans bascos Iker i Eneko Pou amb motiu d’un audiovisual sobre les seves activitats, projectat a la nova botiga Barrabés de Barcelona. Tal i com arriben, parlen amb tothom animadament, destil·lant simpatia i una gran energia. Lluny de l’apatia que em temia, pròpia d’una entrevista al final del dia i prèvia a una conferència important, xerren pels quatre colzes amb gran entusiasme sobre les seves experiències a la muntanya, agraïts per la intensa vida que duen a les espatlles. A les preguntes responen alternativament l’un i l’altre. S’endevina fàcilment com, darrere d’aquesta fluïdesa de conversa i compenetració verbal entre ells, hi ha vint anys de complicitat i avinença com a cordada.

-Imagino que no heu arribat on sou de la nit al dia… Com van ser els vostres inicis en el món de la muntanya?

-Les nostres arrels de l’interès per la muntanya són clarament familiars. Ja de ben petits, el nostres pares ens van portar a recórrer els clàssics cims de tres mil metres dels Pirineus i a fer excursions als Alps. La família ens va inculcar l’amor i la passió per la muntanya, que ha anat creixent fins avui. Per a nosaltres és important tenir presents aquests orígens. Per això la projecció d’avui comença amb imatges molt antigues, quan de nens trepitjàvem cims com el Marboré o el Mont Perdut… Lògicament després hem seguit una progressió gradual, però la filosofia d’estimació a la muntanya perdura.

-Actualment sou professionals de la muntanya. Què implica la vostra feina?

-Sí, des de fa uns anys aquest és el nostre mitjà de vida. Tenim tres patrocinadors principals que són Red Bull, The North Face i Euskatel; i a banda d’aquests, treballem per a diverses marques de material de muntanya: Petzl, Beal, La Sportiva i Lorpen, per a les quals constantment provem nous materials. Fem també projeccions sobre les nostres activitats. De resultes de tot plegat, fem molta feina d’oficina: gestió, redactar textos, enviar missatges, fotografies… Això és inevitable. Fins i tot, després d’acabar amb èxit el projecte “7 parets, 7 continents”, els patrocinadors no venien com mosques, com ingènuament havíem imaginat que passaria. Cal, doncs, treba- llar cada dia buscant patrocinadors i estudiant nous projectes. Per tant, una part important de la nostra feina no la vivim a la muntanya, però en conjunt ens sentim verdaderament privilegiats amb les nostres vides.

-Com és la vostra relació de companys habituals d’escalada, afegida al fet de ser germans?

-Escalem molt sovint junts i això ens porta a una relació de cordada molt especial i compenetrada, on cadascú coneix molt bé l’altre i l’accepta tal com és. Això ajuda a donar bons resultats. No hi pot haver dos galls en un mateix galliner i hem d’assumir quin és el paper de cadascú i qui, en cada situació concreta, ha de prendre la iniciativa.

-Porteu un estil de vida molt actiu des de fa molts anys. No us baixa mai la motivació?

-Hi ha alguns alts i baixos, però en general tenim molta motivació! Funcionar com un equip de dos hi ajuda molt perquè cadascú pot aportar noves idees que immediatament són de tots dos. Afortunadament, i en part gràcies al fet que ens van inculcar un amor a la muntanya deslligat de la competició, els nostres interessos són molt variats. Ens estimula la diversificació de l’activitat i el fet de viatjar i escalar arreu del món. Som uns privilegiats perquè podem fer bàsicament el que més ens agrada i intentem aprofitar-ho al màxim. En aquestes altures de la nostra trajectòria se’ns comença a fer evident que la vida és limitada per fer tots els cims i parets que ens agradaria escalar… Això també és un estímul per a la motivació.

-Podeu identificar algun moment que hagi marcat un abans i un després, una gran empenta d’ànim?

-Sí, el moment d’acabar el projecte “7 cims, 7 continents” ens va omplir moltíssim. Era molt ambiciós i va durar uns anys. Vam concloure el projecte a l’Antàrtida, obrint via en un cim verge. Tenim tots dos un gran record d’aquest moment.

L’escalada esportiva pot ser una bona base, però també un fi en si mateixa. Com l’enteneu?

-Bàsicament com una eina per afrontar amb èxit escalades en paret de gran dificultat. És cert que de tant en tant hi ha la necessitat de superar-se i elevar una miqueta el llistó personal com vaig fer (parla l’Iker) escalant fa dos anys Demència senil (9a+) a Margalef. Però era una fal·lera puntual i habitualment no m’agrada prolongar un temps dedicat a l’escalada esportiva més enllà de dos mesos. Després d’encadenar qualsevol via molt dura, encara que m’hagi donat una gran satisfacció, el cos no em demana començar a provar la via del costat, que probablement serà molt semblant. La nostra prioritat és viatjar i escalar grans parets difícils i en lliure arreu del món. L’escalada esportiva és una base molt bona per aconseguir aquests objectius i serveix en l’aspecte psicològic per recuperar-se i posar-se les piles després d’una llarga expedició.

-Com encaixa l’entrenament esportiu en el vostre estil de vida?

-La veritat és que som una mica desastres en aquest sentit. No seguim un entrenament planificat ni ens atrau fer-ho. El nostre entrenament consisteix a practicar tota l’escalada esportiva que podem quan som a casa i els nostres compromisos professionals ens ho permeten. És cert que les noves generacions, a còpia de passar la major part del seu temps d’escalada dedicat al plafó de resina, aconsegueixen grans resultats. Però no volem aquest tipus de vida per a nosaltres. Amb aquesta voluntat hi tenen molt a veure, altre cop, les arrels romàntiques i no competitives en la filosofia de viure la muntanya que vam heretar de la família.

-En escollir un objectiu què us pesa més, l’estètica d’un itinerari o el repte esportiu?

-Hi ha un equilibri de factors, però el que ens pesa més amb diferència són les ganes d’escalar un cim en vista de la seva imatge. El sentiment de “m’agradaria pujar per aquí!” que sorgeix quan veus una determinada paret, i que no tindràs amb altres. Els últims anys, per exemple, hem escalat força a les Dolomites i a Suïssa, que ens tenen enamorats. El Picu Urriellu, per posar un exemple més concret, és un cim que trobem particularment atractiu i que no ens cansem de visitar. No ens lliguem tampoc a un tipus determinat d’escalada. Hem gaudit d’escalar Pan aroma, un itinerari d’Alex Huber que recorre una línia directa molt desplomada pel centre de la Cima Grande di Lavaredo i que implica una escalada molt física; però també hem vibrat amb vies com Solo per vecchi guerrieri, una línia oberta pel mític Manolo Zanolla també a les Dolomites, que segueix el fil perfecte d’un pilar gris de roca excel·lent. En ambdós casos l’atractiu estètic de la paret i la qualitat paisatgística de l’entorn eren molt importants per a nosaltres.

-No heu fet gaire activitat d’alpinisme, tot i que de tant en tant sí que escaleu alguna via en altura…
-És cert que practiquem menys l’alpinisme de piolet i grampons, encara que hem anat a la Patagònia diverses vegades. Hem escalat vies com la Supercanaleta del Fitz Roy o Eternal flame a la gran torre del Trango. En escalades de roca pura en gran paret i d’alta dificultat és on ens ho passem millor. És també on tenim més potencial, on podem donar el millor de nosaltres mateixos i el que ens aporta més satisfacció. Per tant, és el que continuarem fent perquè ens ho demana el cos. Potser en un futur ens vindrà de gust intentar alguna via tècnica a un cim de set mil metres. Qui ho sap… ?

-Heu completat vies molt difícils protegides amb assegurances mediocres. Fins a quin punt us arrisqueu?

-No ens arrisquem mai excessivament. Sempre intentem estar a l’altura de la via. Malgrat tot, és inevitable patir caigudes escalant, però sempre analitzem la situació perquè no se’ns escapi de les mans. És obvi que intentar alliberar vies amb equipament vell implica confiar a vegades en material força precari. Val a dir, a més, que habitualment respectem aquest equipament i no hi afegim expansions. Això comporta que algunes caigudes són llargues, però normalment molt netes, pròpies d’un terreny difícil i desplomat.

-La primavera-estiu passat vau fer una llarga estada a Baffin. Vau gaudir d’aquesta expedició en un lloc tan fred i inhòspit?

-Sí, hi vam gaudir moltíssim. Va ser una expedició força llarga, però el caràcter i la solitud del lloc ens van encantar. Vam tenir la sort de poder obrir diverses vies en un lloc completament inexplorat i compartir l’experiència amb molt bons companys.

-Per últim, quins són els vostres llocs d’escalada preferits, als quals no us canseu de tornar-hi?

-Margalef i Etxauri, per a l’escalada esportiva. I per a l’escalada de paret, a Espanya sens dubte el Picu Urriellu, a Europa les Dolomites, a l’Àfrica el massís del Tsaranoro, a Amèrica la vall de Yosemite…

TEXT: Pep Soldevila

 

FLAIX

ENEKO POU AZKARRAGA
(Vitòria, 1974)
IKER POU AZKARRAGA
(Vitòria, 1977)

1997 – via Pilar del Cantábrico (8a+) al Picu Urriellu, en lliure i en el dia.

2000 – The great canadian knife (8a+) al Mount Proboscis, Canadà, juntament amb E. Martínez.

2002 – Silbergeier (8b+) a Suïssa.

2003 – El niño (8b) al Capitán, Yosemite; 2a ascensió en lliure. Zunbeltz (8b+) a l’Uriellu; 1a ascensió en lliure.

2004 – Bravo les filles (8b) al Tsaranoro, Madagascar. 1a ascensió en lliure.

2005 – Totem Pole (7b) a Tasmània; 1a asc. estatal en lliure. Eternal flame + variant Pou brothers (8a) a la torre Sense Nom (6.294 m) del Trango.

2006 – El quinto imperio (8b) a l’Urriellu; 1a asc. en lliure. Lurgorri (8c+) a l’Urriellu; obertura i 1a ascensió en lliure.

2007 – Supercanaleta (6c, M6, 90o) al Fitz Roy, Patagònia. Beneitiers (6c) al Mocho, Patagònia. Schatila (7c) a Suïssa. New age (8a) a Suïssa. Freedom (8b) a Àustria. Blue laguneLegaxy, Cleopatra i Batman (7b-7c a vista) al Wendenstock. Elefhantenohr (7c+) al Wendenstock; 1a asc. estatal. Azken paradizua (7a, M6, 90o): nova via al verge zerua Peak de l’Antàrtida.

2008 – Astroman (5.11c) al Washington Column i Regular (5.12b) al Half Dome, Yosemite.

2009 – Orbayu (8c+/9a a confirmar) a l’Urriellu. Nova via en combinació amb Mediterráneo. obertura de quatre vies (fins a Vo i 85o) a la zona del Chañi grande (5.896 m), Argentina.

2010 – escalada de tres de les vies de roca més dures dels Alps en un estiu: Solo per vecchi guerrieri (8c), Pan aroma (8c) i Zahir (8b+).

2011 – Atraverso il pesce (7b+ a vista) a la Marmolada d’ombretta. Classica moderna (6c) juntament amb Hervé Barmasse; nova via al Mont Blanc que enllaça amb l’aresta de Brouillard. El Tótem (8a) i Atalio del diablo (8a+), al Brasil; primeres ascensions en lliure.

2012 – expedició a Baffin amb H. Auer, B. Lepesant i R. Felderer. obertura de The Door (8b) a la Belly Tower, Hotel Mónica (6b+) a la White Wall i Levi is coming (6b+) al Mount Cook.

2013 – Ferrari (IV/6, 95o) al Cerro Torre, Patagònia; en lliure i superant el bolet de gel cimer.

A banda d’aquestes realitzacions com a cordada en paret, Iker destaca en escalada esportiva. Ha encadenat 9a+ (Demència senil i Nit de bruixes a Margalef), uns quants 9a i 8b+ de bloc. Eneko ha encadenat fins a 8b+ en escalada esportiva i compta amb nombrosos descensos d’esquí extrem als Pirineus, Sierra Nevada i gredos.