DOSSIER PONENT IANQUI. ESCALADA EN ROCA
Vall de Yosemite. El cor de l’escalada en roca nord-americana
La vall de Yosemite és el centre espiritual de l’escalada en roca nord-americana; una destinació de primera categoria per a escaladors de tot el món, que cada primavera s’instal·len al famós Camp 4. Les raons perquè això sigui així les trobem en la gran quantitat i qualitat d’escalades en granit agrupades en una àrea relativament reduïda, amb accessos fàcils a les monumentals parets. La naturalesa d’un terreny vertical ric en fissures netes ha propiciat històricament que la vall esdevingui un baluard d’escalada tradicional, on cal anar-hi disposat a l’aventura.
TEXT: Pep Soldevila
DOSSIER PONENT IANQUI. ALPINISME
High Cascade Mountains. Volcans, gegants i nord-americans
Les Cascade Mountains formen part de l’anomenat anell de foc del Pacífic. Els cinc volcans més elevats d’aquesta serralada es troben a l’estat de Washington. Quatre d’ells mantenen glaceres considerables i el cinquè les va perdre en una de les erupcions més grans de la història dels Estats Units. Emoció garantida a l’oest americà.
TEXT: Gerard Talavera
DOSSIER PONENT IANQUI. EXCURSIONISME
Chilkoot trail. El camí de l’or
El 16 d’agost de 1896, George Carmack, la seva esposa indígena i el seu cunyat Skookum Jim van descobrir or a Bonanza Creek, un rierol tributari del riu Klondike, afluent del poderós Yukon del Canadà. Començava així la febre de l’or, que en només tres anys va veure el tràfec de vint mil miners per un dels colls que des d’Alaska permet l’accés a les planures canadenques: el Chilkoot Pass.
TEXT: Jordi Canal-Soler
DOSSIER PONENT IANQUI. EXCURSIONISME
Parcs naturals de Utah i Arizona. Fins on arriba la vista
Els espais del sud-oest dels Estats Units són immensos i l’única barrera que impedeix veure-hi fins a l’infinit és l’aire. A l’hivern, però, aquest es torna més clar i transparent. La llum aleshores penetra fins al punt més remot d’aquestes terres per accentuar la vermellor de les seves roques. Els horitzons aquí són inabastables i l’orografia demostra que la realitat supera qualsevol imaginació.
TEXT: Jordi Ferrando
EXCURSIONISME
De Núria al Canigó. Tocats pel torb
La travessa Refugis del Torb entre Núria i el Canigó permet unir els dos indrets més emblemàtics del Pirineu oriental, amb els dos cims que els coronen: el Puigmal (2.911 m) i la pica del Canigó (2.784 m). Entremig se’ns ofereixen valls i racons de gran tradició excursionista com la coma de Vaca, el circ d’Ulldeter, les esquerdes de Rojà, el pla Guillem, la vall de Marialles, Mentet o Carançà.
TEXT: Xavier Grivé
BICICLETA DE MUNTANYA
Vall Fosca. Clarament intensa
Des del cor obert i lluminós del Pallars Jussà fins a les seves valls més angostes i septentrionals, la travessa BikeFosca té capacitat de sobres per despertar els sentiments més oposats: de petitesa davant la magnitud de l’empresa i de grandesa per estar a l’altura d’aquest intens itinerari amb BTT.
TEXT: Lluís Cisneros
REFUGIS
Cap del Rec. El gran mirador del Cadí
Ens caldran diverses visites al refugi de Cap del Rec per conèixer l’àmplia policromia dels seus cels i paisatges. Val la pena fer-hi estada per enfilar algun dels cims que limiten amb Andorra, dormir-hi i reprendre l’endemà la travessa amb esquís o a peu, per poder contemplar unes panoràmiques privilegiades sobre la Cerdanya i el Cadí.
TEXT: Manel García
ENTREVISTA
Iker i Eneko pou: “Som uns privilegiats”
En el moment de la realització d’aquesta entrevista els germans Pou havien escalat en lliure algunes de les vies de gran paret més difícils del món. Però en tancar l’edició d’aquest número, l’Eneko i l’Iker ja havien fet el cim del Cerro Torre per la via Ferrari, un al·lucinant itinerari de gel per a uns especialistes en roca com ells. No és fàcil seguir la traça d’una de les cordades capdavanteres a nivell mundial, i no només en la seva especialitat…
TEXT: Pep Soldevila