FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

8a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

L’organització de la vuitena Renovació va ser encarregada a una comissió d’entitats de les comarques de Lleida coordinada pel Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona amb motiu del cinquantenari del Centre Comarcal. Formaven aquesta comissió el Centre Excursionista de Balaguer, el Centre Excursionista de la Segarra (Cervera), el Centre Excursionista de Lleida, la Unió Excursionista Urgellenca, el Centre Excursionista Solsonès, l’Agrupació Excursionista l’Urgell (Tàrrega) i la Societat Amics de la Muntanya de Tremp. Aquesta edició va ser incorporada a la llista d’actes patrocinats pel Congrés de Cultura Catalana.

Aquest any la Flama va tornar a venir des de Prada, passant per Andorra i Lleida, entre altres ciutats del nostre país. El dia 20 de febrer, totes les flames procedents dels Països Catalans es trobaven a Monistrol de Montserrat, per després anar a esperar l’arribada de la que venia de Prada al monestir. La missa va ser concelebrada per l’abat Just, l’arquebisbe Pont i Gol i els bisbes Malla i Call, i Martí i Alanís. L’acte d’encesa de la Flama fou celebrat per l’abat de Montserrat i Josep Maria Batista i Roca que ja havia tornat de l’exili.

En aquest cas, com a representants de les diferents terres de parla catalana hi hagué Eliseu Climent, Joan Burgués, Francesc de B. Moll, Miquel Mallol i Carles Muñoz i Espinalt. Després hi hagué ballada de sardanes amb la Cobla Montjuïc i actuacions dels castellers de Barcelona i de cantants de cançó catalana.

A continuació, l’Escolania cantà la Salve, a la que seguí un concert de l’Orfeó Lleidatà. La Cobla Montjuïc oferí després una nova ballada de sardanes. En la ressenya que en publicà Josep Escartín es parla de què si aquesta activitat “(…) fou una iniciativa estrictament excursionista, ha excedit aquest àmbit i, cada any més, se sumen a l’acte de renovació altres estaments que li donen un caràcter més ampli, prova que el poble fa seva aquesta reivindicació tan legítima. Estem joiosos que, una vegada més, l’excursionisme hagi contribuït modestament al desvetllament de la consciència de catalanitat en el nostre poble”.

Participants en la Renovació de 1977 moments abans d’entrar al monestir de Montserrat.
Cartell 8a Renovació de la Flama