FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

4è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Centre Excursionista Grup Pirinenc Excursionista Nord-català va ser l’organitzador del 4è Aplec Excursionista dels Països Catalans durant els dies 1 i 2 de novembre de 1980 a Mentet (Conflent) amb més de 760 participants.

El dissabte dia 1, el lloc d’acampada era Mentet (Mantet en francès),  baixant de la Jaça de l’Alemany, presidit per una gran senyera.  Al migdia es va fer la benvinguda per part dels batlles de la Vall, el Grup Excursionista de Mentet i els organitzadors. Després de dinar es va fer la visita fins a l’església de Mentet, dedicada a Sant Vicent es tracta d’un petit edifici romànic d’una sola nau. Va ser construïda el 1101 i  consagrada 19 de de setembre de 1102 i ha estat reformada almenys dues vegades. La primera vegada al segle XIII, quan es va ampliar el seu absis original, i una segona en 1858, quan vam refer la paret sud i el sostre. Allà, visitaren una exposició amb documents de la història de l’excursionisme, així com de les darreres activitats portades a terme per grups de les comarques del Nord de Catalunya i d’Andorra; davant mateix de l’església hi havia les parades de publicacions i llibres de diferents entitats. Al vespre, es  va fer un col·loqui sobre problemes ecològics, econòmics, d’emigració a muntanya, com també sobre l’especulació del sòl i sobre la polèmica llei de muntanya de l’Estat francès, tema en el que intervingueren Joan Becat i Rajaut, del Politècnic de Perpinyà, i un grup d’excursionistes representants de les diferents contrades dels Països Catalans. Després de sopar tingué lloc el foc de camp, animat per un grup de música popular rossellonenca; s’hi cantaren diferents cançons de muntanya i de folklore tradicional.

El diumenge 2, el dia també s’aixecà esplèndid, cosa que contribuí a tancar bé l’Aplec. Després d’esmorzar i plegar les tendes, es va pujar al coll de Mentet, és un coll situat entre les localitats de Pi i Mentet, al departament francès dels Pirineus Orientals. Està travessat per l’única carretera d’accés a Mentet, ja que no hi ha camí per la vall on es troba el poble allà tingué lloc la cloenda de l’aplec. Amb els discursos; en primer lloc va prendre la paraula un membre del Grup Pirinenc Rossellonès Excursionista Nord-Català, qui féu unes consideracions sobre l’aplec i agraí l’assistència a tothom. Després parlaren un representant d’Andorra, el veterà Francesc Castelló i un jove del País Valencià, Sebastià Barceló per les illes i dos representants del Principat: Maria Lapuente i Lluís Puntís, president del CEC. Tot seguit, Gabriel Balcells, president de l’Agrupació Excursionista de l’Urgell, de Tàrrega, va proposar-se als assistents per organitzar el proper aplec, proposta que fou acceptada. El cant dels Segadors i el dels Adéus donaren per finalitzat aquest 4è Aplec.

Església de Mentet on es realitzà molt a prop l’acampada del 4è Aplec Excursionista dels Països Catalans