FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

45a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

L’any 2014 la Renovació de la Flama va anar a càrrec de les cinc entitats excursionistes de Reus. Les entitats encarregades de les activitats d’aquest any són: el Club Excursionista Reddis, la Secció Excursionista del Club Natació Reus Ploms, l’Associació Excursionista Catalunya de Reus, la Secció Excursionista del Centre de Lectura i la Secció Excursionista del Reus Deportiu.

La 45a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, va començar amb la intervenció de l’expresident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach a la seu de la Secció Excursionista Club Natació Reus Ploms.

Durant aquell mes de febrer es realitzaren els actes programats a les diferents seus de les entitats organitzadores i el primer cap de setmana de febrer es va celebrar un homenatge i encesa renovada de la Flama. El dia 23 de febrer es tancaran les diferents activitats amb l’ofrena de la Flama en la Missa Conventual a Montserrat, on el Pare Abat Josep Mª Soler la va rebre.

El Club Excursionista Reddis va organitzar la conferència “La Independència i l’Esport” dins els actes del programa de la 45a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Unes 100 persones van assistir a l’acte on es va debatre l’espoli econòmic i esportiu dels organismes federatius estatals vers les federacions catalanes.

L’acte es va fer al local dels Xiquets de Reus i van intervenir-hi els esportistes Just Sociats, corredor de la Selecció Catalana de Raquetes de Neu, Gerard Garreta, tècnic de la Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya, Francesc Serra, coordinador de la Plataforma ProSeleccions, i Lluís Simó, vicepresident de la Federació Catalana d’Entitats Excursionistes (FEEC).

Les cinc entitats excursionistes de Reus, organitzadores de la 45a renovació de la flama de la Llengua Catalana, van pujar la Flama fins al Tossal dels Tres Reis, el diumenge 16 de febrer. Des del cim més alt del Montsià, que és el punt de confluència entre Catalunya, el País Valencià i Aragó, la Flama va ser recollida per entitats que la van distribuir per diversos territoris de parla catalana.

A l’acte, que hi van assistir un centenar de persones, cal destacar la participació del vicepresident de la FEEC, Lluís Simó, el filòleg delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló, Vicent Pitarch, i el president del Centre Excursionista de Castelló, Andreu Palomo, a més dels representats de les cinc entitats de Reus.

Poc més tard de les 10 del matí, del dia 24 de febrer de 2014, la Flama de la Llengua Catalana va arribar ahir a l’Abadia de Montserrat acompanyada per una comitiva de centenars d’excursionistes des de Collbató, seguint la tradició que ininterrompudament des del 1970 ret homenatge al català. Enguany, la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya (FEEC) va delegar la organització d’aquesta festa a les cinc entitats excursionsites i clubs esportius de Reus, que des del mes de desembre es van mobilitzar per preparar la prèvia a l’encesa de la flama.

Acompanyada de senyeres, estelades i grallers, la flama va ser rebuda pel Pare Abat, Josep Maria Soler davant la basílica on, després que se li dediqués la missa amb una assistència multitudinària, es va encendre la llàntia on seguirà cremant la flama fins l’any vinent i es va cantar l’himne dels Segadors. El president de la FEEC, Jordi Merino, va reivindicar la defensa, l’ús i la transmissió de la nostra llengua des de l’excursionisme català durant el seu parlament.

A les 12 es va pujar una sala adjacent al monestir on, primer de tot, els nens de les escoles del Baix Camp van lliurar uns “poemes visuals” per a les escoles de “La Bressola”, de la Catalunya Nord. Seguidament va intervenir l’investigador de la cultura popular del Matarranya, Carles Sancho, l’estudiós de la vida i obra de Pompeu Fabra, Jordi Mir, que va presentar les “Obres Completes” de Pompeu Fabra.

En els actes de renovació de la Flama de la Llengua Catalana també van parlar el filòleg i traductor reusenc, Josep Murgades, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la presidenta de la Unió Excursionista Llançanenca, entitat que s’encarregarà de la 46a renovació de la Flama de la Llengua Catalana l’any vinent. Finalment les interpretacions d’una soprano i la coral “Harmonia reusenca” amb peces com “Rosó”, “El mariner” o el “Cant de la Senyera” van concloure l’acte.

L’Abadia de Montserrat en el seu propi canal youtube va editar un  vídeo resum de l’encesa de la llàntia commemorativa a Montserrat en el marc de la 45a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. I les cinc entitats de Reus van clausurar la 45a edició amb el resum de l’edició al seu MEMÒRIA DE LA 45 RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA.

Cartell de la 45a Renovació de la Flama
Jordi Merino, president de la FEEC, en el moment de l’encesa de la llàntia de la Flama.