FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

42a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

El Centre Excursionista de Terrassa va començar el passat cap de setmana (5 i 6 de febrer) els actes  per celebrar la commemoració de la 42a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Dissabte, un grup del Centre Excursionista de Terrassa, encapçalat pel seu president, Francesc Muntada, va realitzar el tradicional viatge a Prada de Conflent, on l’endemà es faria un dels actes principals de l’esdeveniment: l’encesa de la flama damunt la tomba de Pompeu Fabra.

Així les coses, el dissabte va ser un dia dedicat a la descoberta de diferents indrets d’aquesta esplèndida raconada del Vallespir, als peus del vessant septentrional del Canigó, com Taurinyà, Cirac, Rià o Vernet, entre d’altres.

Cal destacar que durant una de les caminades proposades, la poetessa Anna Maluquer acompanyà als marxaires recitant alguns dels poemes de Jacint Verdaguer.
Després del dinar de germanor es va fer una sortida col·lectiva a Sant Miquel de Cuixà, monestir benedictí, una de les joies del romànic inicial, emmarcat a les faldes del Canigó.

L’endemà diumenge  es va fer l’encesa de la flama sobre la tomba de Fabra. Posteriorment es va fer la recepció oficial a la Casa de la Vila, acompanyats per tinent de Cultura Catalana de Prada i el batlle de Taurinyà.

Després de dinar, la comitiva tornà a Terrassa, on van concloure els actes del cap de setmana amb la lectura del Manifest en Favor de la Llengua en presència del grup de Govern de l’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde Pere Navarro. A continuació es va emplaçar la flama a l’atri de l’Ajuntament de Terrassa, on romandrà exposada durant quinze dies.

Finalment ressenyem que els actes finalitzaran el  diumenge 20 de febrer la jornada, que tradicionalment se celebra al monestir benedictí, va estar presidida pel pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler. L’acte també va comptar amb la presència de Francesc Muntada, president del CET, Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Lluís Simó, vocal de la Junta Directiva de la Federació, Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull i Guillem Palomo, el president del Centre Excursionista de Castelló, l’entitat que l’any que ve organitzarà els actes de la 43a Renovació.

Els nombrosos assistents que van participar en la missa solemne després van escoltar els parlaments de les personalitats que van assistir-hi. Uns discursos on el protagonisme se’l va endur la recent “apagada” de TV3 al País Valencià.

En finalitzar l’acte, Francesc Muntada va donar la medalla del Centre Excursionista de Terrassa –que enguany ha celebrat el centenari de la seva existència- a Vicenç Villatoro.

Cartell de la 42a Renovació de la Flama de la LLengua