FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

El Centre Excursionista de Castellar va ser l’organitzador de la 40a festa de la cançó de Muntanya, el dia 06 de juny de 2004 a Castellar del Vallès, juntament amb la coral Xiribec va reunir un bon nombre de participants que van gaudir de tots els actes programats en el marc dels jardins del magnífic Palau de la família Tolrà, esdevingut avui Casa de la Vila. Els Cantaires Muntanyencs, fundadors d’aquesta Festa, van tenir cura de la seva organització conjuntament amb les altres Corals Excursionistes que hi participaren.

“Va ser un dia perfecte tant pel que fa al temps com pel nombre de participants. Tothom s’ho va passar d’allò més bé”, va explicar Josep Maria Biosca, membre de la Junta del Centre Excursionista de Castellar.

Hi prengueren part en el concert les corals següents: Coral del Centre Excursionista del Penedès (Vilafranca del Penedès); Coral de la Unió Excursionista de Sabadell; Coral Núria (UEC-Gràcia); Coral Madrigalistes de Catalunya (Barcelona); Coral del Club Esquí Puigmal de Barcelona, Cantaires de la UEC-Barcelona; Coral Xiribec (Castellar del Vallès) i Cantaires Muntanyencs (Club Excursionista de Gràcia.

La jornada va començar a les 9:00h als Jardins del Palau Tolrà on es van rebre a tots els cantaires de les set corals participants en la jornada.

En aquest punt del poble ja s’hi van aplegar al voltant de 400 persones. El regidor de medi ambient, Francesc Deu va donar la benvinguda a les corals. Amb la recepció es va fer lliurament de dos obsequis, un de l’Ajuntament i l’altre del Centre Excursionista, a cadascun dels directors de les corals, va apuntar Biosca. Els dos obsequis es tractaven de dues litografies. La lliurada per l’Ajuntament era una litografia de Castellar i la del CEC una on es reproduïa el cartell del 50è aniversari de l’entitat. El Sr. Jaume Ramon, que ostentava la representació del president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, de qui va excusar l’absència a l’acte, adreçà unes paraules de comiat al Cantaires de la Unió Excursionista de Catalunya/Barcelona, que, amb aquesta trobada, actuaven plegats per darrera vegada. El Sr. Francesc Deu, regidor de l’Ajuntament de Castellar, va donar la benvinguda a totes les corals excursionistes i va desitjar-los una profitosa diada. En la recepció que per part de les autoritats es féu a les corals es lliuraren, com és costum, els records de la Festa i es va fer una breu cantada: La muntanya venerada Harm. Pere Jordà. El Concert W. Geissler. Seguidament les corals es van estrenar conjuntament cantant La muntanya venerada.

A continuació, després del concert a l’Ajuntament, les corals i tots els assistents a l’acte es traslladaren a la petita ermita de Les Arenes, propera a Castellar. I en l’acollidor bosquet que s’estén a uns metres de l’església se celebrà la missa, oficiada per Mn. Francesc Vives, que féu una molt reeixida glossa de la Festa . Els cants comuns, amb l’acompanyament a l’orgue de Víctor Barbé, foren: Vine Déu Creador (J. S. Bach). Missa dels excursionistes (E. Sala). Al·leluia de Taizé (Anònim). Ave Maria (T. L. Victoria). Dona nobis pacem (W. A. Mozart) Amb homine iniquo (O. di Lassus). Cançó de la rosa (A. Nicolau). Salve Maria(Ll. Millet). Virolai( J. Verdaguer/J. Rodoreda). Va ser una missa preciosa. Tot molt ben organitzat pels Amics de les Arenes, va manifestar Biosca.

Després de l’ofici religiós tots els participants van anar fins a l’Espai Tolrà on es va fer un gran dinar de germanor, amb més 330 participants. A la tarda i prèviament al concert a l’Església Parroquial programat a les 18h, tots els cantaires i acompanyants que volguessin van tenir la possibilitat de visitar els pessebres del Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat. Els cantaires van fer l’assaig a l’Església Parroquial de Sant Esteve i després el concert. Les corals participants tingueren ocasió d’ocupar l’altar major, enfront de l’esplèndida rosassa que ornamenta el temple, les dimensions i la composició de vitralls de la qual és un veritable gaudi poder contemplar. Cada coral convidada va cantar dues cançons i al final van reunir-se totes per cantar 4 cançons; Entre d’altres es va cantar: Dalt de la Jungfrau (Apel·les Mestres/K.A. Kern). Harm. V. Barbé. Ara és demà (M. Martí i Pol/ Víctor Barbé). Cantaren conjuntament totes les corals (a l’orgue J. A. Mur): Ave Verum (W. A. Mozart). Coral de la cantata 147 (J. S. Bach). La pàtria nova (Edvard Grieg). I el  Déu lloat per la natura (L. van Beethoveni).

Com a comiat es cantà, conjuntament amb tot el públic, el Cant dels Adéus, que com sempre, resultà força emotiu i així es va donar per acabada la 40a festa de la cançó de Muntanya.