FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

34è Aplec Excursionista dels Països Catalans

Des del 29 d’octubre a 1 de novembre de 2010 tingué lloc al Port de Sóller, Mallorca, el 34è Aplec Excursionista dels Països Catalans. Aquest model de trobada ben consolidat que combina excursionisme, llengua, cultura i país ha anat fent via des d’aquell ja llunyà 1977 al Tossal dels Tres Reis. Organitzat per Federació Balear de Muntanyisme.

Si ens atenem a una mena de criteri geogràfic podem constatar que Mallorca s’hi ha realitzat ja en vuit ocasions. Al Santuari de Lluc, a Benifaldó, a cala Murtra, a la Victòria, a Esporles, a Betlem-Artà, a Pollença i enguany a Port de Sóller. Però com va comentar Benigne Palos a la seva guia d’itineraris “que la serra mallorquina, quasi sempre limitada per la mar, té per aquesta raó un especial encant. El paisatge variadíssim i de gran bellesa congrega la vall amagada amb les altes crestes de difícil accés”.

La inauguració oficial de l’Aplec va tenir lloc amb una xerrada debat sobre una problemàtica ben vigent arreu dels Països Catalans i que preocupa molt el col·lectiu: el progressiu tancament dels camins. La conferència, a càrrec d’Antoni Gorries, va suscitar un intens debat.

Aquell any es complia més que mai, ja que la vall de Sóller, oberta al mar i encerclada de muntanyes, configura una planura ocupada per hortes des d’antic i més amunt les marjades d’oliveres que ho dominen tot. Aquest intens aprofitament de la terra ha fet possible i alhora necessària l’existència d’una gran xarxa de camins i senders, empedrats per garantir-ne la conservació tot i un ús intensiu que permetia i encara permet comunicar les viles i tots els racons de la vall.

El lloc escollit que aglutinava les activitats de l’Aplec va ser el camp de futbol del Port de Sóller, vora l’alberg de Sant Ramon de Penyafort, que compta amb diverses instal·lacions propietat de l’Ajuntament de Sóller i un envelat muntat per a l’ocasió on a mode de sala polivalent es feren les inscripcions, les conferències i el sopar de germanor, a més dels actes d’inauguració i de cloenda de l’Aplec. El programa com ja va sent habitual en els darrers aplecs era molt complert i divers, amb deu excursions més o menys llargues a més de les culturals i turístiques pel centre històric de Sóller i pobles de l’entorn.

Excursions com pels Costers de Sa Serra i el camí de Castelló, una pujada dura pels Costers empedrats de Sa Serra. O les excursions per Es Cornadors i S’Arrom pel barranc de Biniaraix. L’itinerari és espectacular especialment en el tram del barranc on el camí puja enmig d’un seguit de penyals i margeres, és potser la més atractiva de les excursions per la vall de Sóller, i un dels camins empedrats que millor es conserven. L’Aplec va dur a terme unes xerrades sobre la gestió del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i sobre la seva candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO.

La valoració final de l’Aplec va ser molt positiva ja que tingué més de 600 participants, una inscripció que desbordà les previsions dels propis organitzadors i que cal entendre-la per la gran oferta tan a nivell excursionista com les diverses visites guiades culturals per la ciutat.

Cartell del 34è Aplec excursionista dels Països Catalans