FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

21a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Aquesta edició, la vint-i-unena, va ser organitzada per la Secció Excursionista del Club Natació Igualada, amb la col·laboració d’altres entitats locals i comarcals. Aquesta entitat li volgué donar un gran sentit cultural, de manera que comptà amb conferències de mossèn Antoni Pladevall, Renada Laura Portet, Carolina Riba, Josep Lluís Carod-Rovira, concerts i exposicions.

La Flama va ser encesa al castell de Rià el 17 de febrer, d’on se sortí cap a Prada per fer una ofrena floral a la tomba de Fabra. Després la comitiva es traslladà al Castellet de Perpinyà, on foren rebuts pel Jaume Deloncle i hi hagué una conferència sobre el nacionalisme d’Espriu.

A les sis de la tarda la Flama sortia cap a Igualada, on era rebuda per les autoritats i entitats locals i dipositada al Museu Comarcal de l’Anoia. Celdoni Fonoll, acompanyat al piano per Rafel Subirachs, presentava el disc Enllà del temps.

El dia següent, diumenge, se sortia a peu d’Igualada cap a la Tossa de Montbui amb l’objectiu de dipositar-hi la Flama. A la marxa hi participaren diferents agrupaments escoltes, la Creu Roja Joventut, grups d’esplai i altres excursionistes. A l’interior de l’església hi hagué un concert de música barroca a càrrec del conjunt Stile Concertante i la col·laboració de Roser Garrell. Mentrestant, a fora, s’organitzava un acte per als més joves.

El dissabte següent la Flama era baixada de la Tossa fins a Igualada, comptant amb la col·laboració dels agrupaments escoltes i grups d’esplai de la ciutat, que ja havien contribuït a la seva pujada. Va quedar aixoplugada a la capella de la Mare de Déu de Montserrat. Una explicació històrica de Josep Barberà i uns vídeos de Tomàs Sanjust acompanyaren la roda de premsa que donava el tret de sortida a la part central dels actes d’aquell any. El diumenge 25, els excursionistes que duien la Flama a peu a Montserrat sortien de la plaça de l’Ajuntament a quarts de tres de la matinada. A les set del matí es trobaven amb la resta de participants a can Maçana. Algunes persones més s’uniren a la caravana quan emprengué el camí dels Degotalls.

En la rebuda de la Flama, la coral juvenil Xalest va interpretar la cançó La flama de la llengua, composta expressament per aquella diada per Antoni Dalmau i Jover i musicada per mossèn Valentí Miserachs.

L’acte de Renovació seguí els cànons establers; només val la pena ressaltar que en el moment de la renovació es cantà l’himne del segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana i Els segadors. El concerts anà a càrrec de la coral Xalest i en l’acte acadèmic sobre la situació de la llengua als Països Catalans hi prengueren part Vicenç Villatoro, Joan Francesc Mira, Isidor Marí, Daniela Grau, Francesc Ricart i Francesc Pantebre en representació dels diferents països catalans. Per primera vegada, l’acte acabava amb un dinar de germanor a l’hotel Abat Cisneros de Montserrat. També va ser la primera Renovació de la Flama del nou abat Sebastià Bardolet.

L’abat Sebastià Bardolet i Marta Ferrussola a l’acte de Renovació de 1990
Cartell de la 21a renovació de la flama de la Llengua Catalana