FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Agenda / Activitats

Excursionisme a Sant Hilari Sacalm: ruta dels Carboners

Distància 10,5 km
Desnivell 597 m

La ruta dels Carboners consisteix en un itinerari circular que aprofita camins de bosc de fàcil accés i pistes forestals. Turisme de Sant Hilari Sacalm  (la Selva) ha fet una feina immensa per a posar al nostre abast una ruta per un dels llocs més preciosos de la comarca de la Selva: la riera d’Osor. Aquesta ruta ens recorda el passat dels treballadors del bosc que feien i transportaven amb matxos carbó pels boscos de les Guilleries, però ho fa en un dels paisatges més evocadors i espectaculars de la comarca: la llera de la riera d’Osor. Malauradament, el caràcter efímer de les carboneres fa que ara no en quedi cap.

L’inici del recorregut és a la pista que porta a l’ermita de Sant Francesc de Carbonell, on es deixa el cotxe després d’haver creuat la riera. A partir d’aquí caminarem pel mig de boscos d’alzina surera i roures i vegetació de ribera, verns i pollancres. També trobarem algun arbre més propi de zones més fredes com pícees. En els trams arran de llera gaudim de grans plataformes de roca per on s’esmuny l’aigua, trencant el silenci del paratge i amb més soroll quan cau per salts d’aigua, com el salt de la gorga d’en Plana.

Una de les fites del paisatge és la magnífica Roca Foradada, una curiosa mola de pedra aixecada per l’erosió al bell mig de la riera, amb una cavitat sota seu. Un altre punt d’interès és el magnífic i imprescindible salt d’aigua del mas Claver, de 15 metres d’alçada.
En total farem uns 10,5 km amb un desnivell de 597 metres que ens ocuparan unes 4 o 4 hores i mitja.

Una ruta de bon fer, molt i molt recomanable, per a conèixer i gaudir dels privilegiats paisatges de les Guilleries, les seves fondalades humides, de pedra i aigua, i els seus boscos i miradors sobre l’entorn.

Distància: 10,5 km Desnivell: 597 m Durada aproximada: de 4 a 4’30 h

Dinar: de carmanyola.

Hora i lloc de trobada: informació al grup inscrit.

Preus: Soci: 0 € Soci virtual: 10 € No soci: 15 €