FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

Recollida de la Flama de la Llengua Catalana a Prada de Conflent

29 de gener 2022 / 30 de gener 2022

Prada de Conflent

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana arribarà aquest 29 i 30 de gener a la seva 53a edició i anirà a càrrec del Club Excursionista de Gràcia, que enguany celebra els seus cent anys de vida.

La flama s’encendrà un cop més a Prada (Conflent) el cap de setmana del 29 i 30 de gener on tornarà a iniciar el seu recorregut, passant el 13 de febrer pel Tossal del Rei (País Valencià), i que es tancarà com la tradició marca a Montserrat el 20 de febrer.

Programa de l’encesa a Prada de Conflent
Com ja és habitual, l’encesa de la flama tindrà lloc davant de la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent el 30 de gener. El programa de la jornada és el següent:
10:30 – Arribada de la gent a la plaça de la República (prop de l’església)
 • Parlament d’en Jordi Mir davant l’antic ajuntament.
 • Presentació de la casa on va viure Pompeu Fabra, a càrrec de Jordi Mir.

11:30 – Arribada al cementiri, davant la tomba de Pompeu Fabra:

 • Parlament de les autoritats: CE Gràcia, FEEC, Ajuntament de Prada, Jordi Mir.
 • Encesa de la flama i ofrena de flors (CE Gràcia)
 • El cant dels Ocells a càrrec d’en Maties Mazarico.
 • Himne Els Segadors.
 • Cançons de la mainada de la Bressola.
 • Pilar de la Colla Els Pallagos i els grallers Els Desmanyacs. 

12:00 Cercavila fins a la Plana Sant Martí amb Els Desmanyacs.

13:00 Dinar. Hi haurà tendes amb taules i cadires per menjar a l’aire lliure i amb distància de seguretat. Pel dinar, cadascú haurà de portar el seu menjar i beguda.

15:00 Trobada de cantadors i sonadors dels Països Catalans (Cal inscripció prèvia i passaport COVID. Obligació de dur mascareta durant tot el concert. Preu de l’entrada: 10€).

 • Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent
 • Professors i alumnes del Conservatori de Perpinyà
 • De Calaix, La Gravetat de Coulomb i Xeremier Martorell

18:00 – Tornada

 

Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.
Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rere any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El passat 2019 la Flama va arribar als cinquanta anys d’aquesta renovació que es va iniciar l’any 1968 i ha viscut tot tipus d’etapes en aquests cinquanta anys. La Flama de la Llengua Catalana ha aconseguit seguir mantenint viva la llengua en aquests anys on ha sobreviscut a dictadures i a moments de repressió contra tot el que envoltava a la cultura i al país.