FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

43è Aplec Excursionista dels Països Catalans

43è  Aplec Excursionista dels Països Catalans.

Els dies 31 d’octubre i 1, 2 i 3 de novembre  es celebrà al poble d’Arles de Tec, de l’Alt Vallespir actualment també  Sud Canigó, el XLIII Aplec Excursionista dels Països Catalans  organitzat conjuntament entre Randonnées Vall’respir d’Amélie les Bains, el Club Pyrénéen d’Arles Sur Tech, el Grup Excursionista Peu Alegre de Sant Llorenç de Cerdans i Delit Tenim de Prats de Molló, amb el recolzament de les autoritats locals, voluntaris i del  Centre de Plena Natura  situat a 500 metres del poble d’Arles de Tec, on es realitzaren els actes de l´Aplec. Veure el Cartell de l’Aplec doc. nº 2.

Participació.

A l’Aplec van participar en total  580 persones de les quals 130 eren voluntaris; com veiem la participació de voluntaris va ser molt elevada.  Mitjançant la web de la FEEC es van apuntar 365 participants i en el lloc on es feia els 85 restants. D’aquests 85, 49 eren de Pedreguer  i la resta es reparteixen en proporcions similars als que es van apuntar per la web.  Observem que el tant per cent dels participants que s’apunten mitjançant la web va pujant en relació a altres anys. La mitjana d’edat dels participants va ser de 58 anys.

Inauguració.

La inauguració es va fer al poliesportiu del Centre de Plena Natura a les 18:30 del dijous dia 31 d’octubre on també estava en Josep Maria Silvestre i els veguers en Francesc Francès i en Joan Mitjavila. Autoritats i Organitzadors van donar la benvinguda als assistents. En primer lloc va parlar en René Bantoure president de la Mancomunitat de Municipis de l´Alt Vallespir i Batlle d’Arles de Tec, i seguidament dues col·laboradores qualificades, després en René em va donar la paraula en representació de la FEEC i a continuació va parlar en Josep Puigvert,  Director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

La meva intervenció va ser en els següents termes:  És per mi un honor estar aquí entre vosaltres i en representació de la FEEC i del President en Jordi Merino al que li ha estat impossible venir per compromisos Internacionals. Des de la FEEC, volem agrair l’esforç i dedicació a en René Bantoure, President de la Mancomunitat de Municipis de l’Alt Vallespir, als quatre Co-Presidents del club Excursionista alt Vallespir-Sud Canigó i a tots els professionals i voluntaris que han fet possible aquest XLIII Aplec.

Els Aplecs en les seves vessants excursionista, cultural i de coneixement del territori, la seva història i la seva gent, apropa entre si als pobles de parla Catalana, creant entre ells, noves relacions i sentiments d´amistat i fraternitat tant necessaris per la bona entesa entre els pobles. Per aquesta raó, hem de promocionar entre tots aquests esdeveniments perquè com diu la dita, “no podem estimar allò que no coneixem” i hem de fer els esforços necessaris perquè aquests Aplecs Excursionistes  tinguin continuïtat en el temps, tenint com a base la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra afició per la muntanya, i el respecte pel medi natural que també és bàsic per la nostra pròpia existència.

Reiterem el nostre agraïment a tots els que heu fet possible  aquest  XLII Aplec Excursionista dels Països Catalans. I fem per últim una al·lusió al nostre poble amb un fort “Visquin els Països Catalans”!!!.

Programació.

El dia 31 després de la inauguració va haver un concert de l´Escola de Música de la Mancomunitat  i després sopar de tapes amb animació musical. Durant els dies 1 i 2 de novembre, es van programar 11 excursions de diferents nivells i tres sortides culturals pel mati, i a la tarda del dia 1, en Joan Becat i Rajaut, Geògraf, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i President de l´associació Universitat Catalana d’Estiu va fer una interessant conferencia titulada “ Des del Nord reflexions  sobre el Procés Català i els Països Catalans” i després en Oriol Lluís Gual va fer una altra conferència amb el títol “les Festes de l’Ós als Països Catalans”. El dia 2 per la tarda en Raymond  Sala, Historiador i Professor d’Universitat ens va obsequiar amb una conferència sobre “El fet fronterer a la Catalunya Nord”, a la nit  els conjunts musicals amenitzaven la vetllada i el sopar. L’últim dia es va fer una visita cultural al poble i a l’Abadia de Sta. Maria d’Arles de Tec. I la plantada de l´Arbre Commemoratiu amb el traspàs de la Bandera de l’Aplec van posar el punt final.

Reunió de Compromissaris:

En la reunió de Compromissaris que es celebrà al Centre de Plena Natura i que va tenir lloc dissabte al vespre, la taula estava presidida per en René Bantoure, President de la Comunitat de Municipis de l’Alt Vallespir i Batlle d’Arles de Tec, na Florence Carlier, Directora del Centre de Plena  Natura d’Arles de Tec, n’Antoni Glory, president del Grup pirinenc excursionista nord-català, en Lluís Mas, Vocal del Club Muntanyenc de Mollet, i un servidor Josep Pérez en representació de la FEEC. En Lluís Mas va fer de moderador donant la paraula a en René Bantoure que va comentar que encara era aviat per dir-ho però tenia la certesa  de que l’Aplec no sortiria deficitari, també va dir que l’assistència era d’uns 450 participants i uns 150 voluntaris;  en Lluís Mas el va felicitar i va comentar  que els Aplecs  haurien de tenir guanys i mai ser  deficitaris, seguidament va obrir el torn de paraula als assistents perquè valoressin l’Aplec.

Es felicita als guies en general, pel seu guiatge i les explicacions que ens van facilitar un millor coneixement  del territori. Els mallorquins comenten que ells van normalment en tendes de campanya i aquest any el lloc reservat que era el camp de rugbi, quedava molt lluny d’on es feia l’Aplec i estava molt fosc. També es comenta que el dia del foc de camp, les esperes pel sopar van ser molt llargues. Els del Centre Excursionista de Sant Celoni  feliciten als organitzadors i diuen que tot ha estat molt bé. Els de la Sénia diuen que ha estat molt més ben organitzat que el que van fer ells l’any passat i li donen un 10 de nota. En Xavier Català de Valldigna diu que tot ha estat perfecte i també posa un 10 de nota. En Vicenç de Pedreguer comenta que per altres aplecs s’hauria de preveure un sopar de cloenda vegetarià pels que ho demanin. També es comenta que en propers Aplecs  s’hauria de pensar que poguessin venir famílies amb nens.  Es pot afirmar que tots hem quedat molt contents de l’organització i de l’ambient de germanor  que s’ha aconseguit en aquest Aplec i en general es va fer una avaluació molt positiva de l’Aplec d’aquest any, dient que ha estat un dels millors aplecs que s’han fet fins aleshores.

A continuació en Lluís Mas demana  si surt algun Centre voluntari  que vulgui fer l’Aplec de l’any que ve i els següents. El Centre Excursionista d’Alcoi es va oferir per organitzar el Proper Aplec l’any 2020,  ho farien el mes de desembre, però veuen difícil que puguin fer el foc de camp i en la ciutat no disposen de càmping, n’hi ha un, al Parc Natural de la Serra de Mariola a 15 o 20 quilòmetres d’Alcoi, també diuen que potser es podria acampar al camp de futbol.  Demanen un o dos mesos de marge per acabar de fer la proposta formal, de tota manera es proposa fer el traspàs de la Bandera de l’Aplec als representants d’Alcoi en l’Acte de Cloenda. L’any 2021 La Unió Excursionista Menorquina proposa fer-lo a Menorca, els hi fa il·lusió perquè també celebrarien el seu 40è aniversari , l’any 2022 queda vacant. Jo comento  que la FEEC  va rebre una proposta del Centre Excursionista de Catalunya per organitzar-lo el 2023. Per fi estem aconseguint que la roda dels Aplecs comenci a funcionar.

A continuació en Lluís Mas demana si hi ha algú que vulgui fer algun comentari  i jo agafo el torn de paraula amb el següent comentari:

La FEEC participa en els Aplecs donant el seu recolzament  i fent el seguiment, però no participa en la seva organització, perquè aquesta correspon exclusivament a les Entitats que s’ofereixen per fer-lo cada any,  per tant la proposta que us faré ara, es una proposta  a títol personal perquè  és de tipus organitzatiu.

Veiem que hi ha molts centres excursionistes que mai han participat en un Aplec com a organitzadors.  Molts d’ells, són centres petits o mitjans que no s’atreveixen a proposar-se com a organitzadors  perquè ho veuen molt complex  i perquè creuen que no se’n sortiran  per manca d’experiència i medis humans per fer-ho.

Està clar que  aquests Centres necessiten un recolzament que poden obtenir d’altres que han participat una o més vegades, en l’organització dels Aplecs, es tracta d’aprofitar  l’experiència d’uns per ajudar a d’altres en aquesta organització.

En aquest cas, seria interessant aprofitar les noves tecnologies per crear un Comitè Voluntari d’Experts que puguin assessorar i ajudar quan convingui a aquests nous Centres Excursionistes en l’organització dels Aplecs.  Això també és un acte de solidaritat entre  Centres Excursionistes que a més ampliaria la coneixença del territori dels Països Catalans, ja que es podrien fer aplecs en llocs inèdits on mai s’han fet  i també ajudaria a que la roda dels Aplecs mai tingués el perill d’una aturada.

A més, tenint en compte que als joves els hi encanten les noves tecnologies, seria bo d’aprofitar-ho  per crear una xarxa en la que joves de diferents Centres Excursionistes es poguessin comunicar entre si, tenint com a objectiu anar als Aplecs per coneixes personalment, fer nous amics i practicar l’excursionisme visitant nous territoris.

També vaig proposar la confecció d’un manual on es detallessin els aspectes bàsics a tenir en compte per fer un bon Aplec i que aquest manual es pogués nodrir de les experiències dels aplecs que s’anessin fent i de les necessitats que es cregués interessant i convenient incorporar. Aquest manual també facilitaria la incorporació de nous centres excursionistes en la organització dels Aplecs.

Crec que en Lluís Mas va ser l’únic que va mostrar certa reticència. Va dir que de fet aquest assessorament  ja el feien i que la meva proposta podria ocasionar unes despeses difícils de gestionar, i en relació al manual va comentar que la Pepa Igartua del CEC ja va fer un compendi de normes en l’any 2014, jo li vaig dir que tot això, en tot cas seria bo actualitzar-ho. En Lluís Mas va finalitzar dient que tindríem  tot l’any per parlar-ho i per fer en el proper Aplec una proposta mes acurada.

Tot plegat va ser un esbós de proposta que en general va ser recollida molt positivament segons em van expressar diversos participants desprès de la reunió, que va ser quan també vaig parlar amb diverses persones interessades en el tema que jo havia exposat i que veien bé la proposta, i em van expressar  la convicció que calia una renovació amb idees noves que donessin als aplecs més empenta  i d’una forma més clara i decidida de com es feia actualment.

Vaig estar parlant amb el president de la Federació Balear que a banda de donar-me el seu recolzament  també em va comentar que li agradaria establir llaços amb la FEEC, i vam intercanviar les nostres targetes. I també vaig parlar amb en Vicent Noguera del centre Excursionista de Pedreguer, del que també vaig obtenir el seu recolzament en la proposta.

Desprès de la reunió vam assistir al sopar de cloenda juntament amb una gran majoria dels participants. Es va crear molt bon ambient amb l’ajuda del grup musical i el ball final amb una gran participació.

Cloenda.

La cloenda  es va fer al matí del diumenge dia 3de novembre del 2019, després de visitar el Poble i l’ Abadia d’Arles de Tec amb guies i banda de música “La Cobla La Principal del Rosselló” d’acompanyament.

La plantada de l’arbre tingué lloc al jardí de darrera de l’Ajuntament, on es va posar una placa amb la següent inscripció: “XLIII Aplec Excursionista dels Països  Catalans del 31 d’Octubre al 03 de Novembre del 2019” i les quatre barres de la bandera catalana encunyades.  En l’acte d’agraïment i comiat per part de les autoritats i de la representant de la FEEC, na Carme Delgado , en René Bantoure, President de la Comunitat de Municipis i Batlle d’Arles de Tec va fer el traspàs de la bandera de l’Aplec als representants del Centre Excursionista d’Alcoi, poble que com hem dit, acollirà l’Aplec de l’any 2020, desprès representants de les diverses entitats van abocar la terra que portaven per tapar el sot on es va plantar l’arbre. Finalment la representació de la FEEC va ser bastant nombrosa: na Carme Oró i na Carme Delgado, en Carles Xavier Pons, en Joan Huertos, en Josep Mª Silvestre i un servidor en Josep Pérez. I els veguers en Joan Mitjavila i en Francesc Francès.

Cal destacar la bona rebuda per part de les Autoritats i del poble de Catalunya Nord,  , la bona disposició i acolliment dispensat en el Centre de Plena Natura per la seva directora na Florence Carlier i demés organitzadors, la qualitat de les conferencies i les explicacions que es van donar en les excursions i sortides culturals,  i el sopar de cloenda amb detalls com l’ornamentació floral de les taules,  amenitzat per la banda de música “Els Tirons”, amb el ball final i el bon ambient que es va aconseguir en tot moment i la inestimable labor de n’Antoni Glory, el nostre principal enllaç amb Catalunya Nord que també ens va presentar a les Autoritats.

Novetats.

Cal destacar també algunes novetats envers els participants, com el regal d’una motxilla petita (en lloc de la samarreta que s’havia de comprar), el regal del plat de ceràmica del sopar de cloenda amb inscripció, i la carta d’agraïment redactada pels Quatre Co-presidents del Club Excursionista Alt Vallespir – Sud Canigó i per René Bantoure President de la Mancomunitat de Municipis de l’Alt Vallespir, i enviada als participants de l’Aplec.

Agraïments.

Donem les gràcies a tots els que han contribuït  a l’èxit  d’aquest Aplec:  Autoritats, Professionals i Voluntaris que, amb el seu esforç, dedicació i generositat, han aconseguit segons una majoria dels participants, un dels millors Aplecs que es recorden, en un ambient de bon acolliment, germanor i bona entesa entre tots els assistents dels diversos pobles d’Arrels Catalanes.

Comentari final.

Tots sabem que els Aplecs s’organitzen gràcies als voluntaris de les Entitats Excursionistes que assumeixen el repte de la seva organització i aquestes entitats i voluntaris cada any son diferents i per tant aquesta organització és una novetat pels organitzadors i encara que s’esforcin molt i posin la millor voluntat, resulta normal i assumible que tot no surti perfecte i fallin coses.  El Comitè que proposo i que hauria d’estar integrat per gent voluntària, experta i  que ha col·laborat en la realització d’Aplecs, tindria la missió de ser una guia pels futurs aplecs on els organitzadors podrien adreçar-se per obtenir consell i el Comitè hauria d’advertir dels problemes més freqüents sorgits en altres Aplecs per intentar resoldre’ls abans que succeeixin, aquesta podria ser una fórmula per millorar els aplecs que hauria de ser complementada per la creació d’un manual sobre les necessitats bàsiques i que a més s’hauria de  nodrir de les experiències dels nous Aplecs que es fessin i de noves idees que ajudin a millorar-lo.

De fet, en aquest últim Aplec no tot va sortir perfecte: Es van formar cues excessives en el lloc de les inscripcions, durant el sopar del dia que es va fer la graellada, les esperes es van fer interminables, i en el sopar de cloenda va faltar agilitat per evitar les cues a l’entrada de la zona on es feia.  Les conferencies van ser molt interessants però les sales de reunions on es van fer el primer dia eren petites per la gent que hi volia anar i molts es van quedar sense lloc, el segon dia es va esmenar aquesta insuficiència i es va habilitar el “hall” del poliesportiu, el lloc no era el més adequat però tots els interessats van poder assistir.

Malgrat les deficiències exposades i d’altres de menors, els encerts i la molt bona disposició d’autoritats i voluntaris que van posar el màxim interès per solucionar els problemes i perquè tot sortís bé, va ajudar molt en la creació d’un bon ambient entre els organitzadors i els participants que van valorar molt positivament l’esforç fet i el bon acolliment dispensat.

 

Josep Pérez.

Àrea d’Excursionisme.

FEEC.