FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 275

Refugi de Colomina, cent anys d’un edifici

Novembre-desembre 2017

Colomina, un centenari ple d’energia. Josep Llusà

Enguany s’han complert cent anys de la construcció de la Casa Keller, origen de l’actual refugi de Colomina, un dels 21 refugis gestionats per la FEEC. Parlem de les diferents etapes del refugi, dels seus protagonistes i de la gran transformació que va tenir la vall Fosca provocada per la indústria hidroelèctrica. Una transformació sense la qual possiblement avui no parlaríem de Colomina com a refugi de muntanya.

Entrevista a Simone Moro. Quim P. Casadesús i Ivan Torres

Aprofitant la seva estada a la Fira de la Muntanya de Vic, hem conversat amb l’únic alpinista que ha aconseguit realitzar la primera ascensió hivernal de quatre muntanyes de més de vuit mil metres. Coneixerem els nous reptes de l’italià, que està decidit a buscar objectius més enllà dels itineraris hivernals a l’Himàlaia.

El planter de l’esquí de muntanya. Xavier Maduell i Gil Orriols

Fa vint anys la FEEC va crear el Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya, que ha generat una gran part dels èxits dels joves esquiadors de muntanya catalans. Però la labor del CTEMC quedaria coixa sense una tasca formativa prèvia, que és el que fan possible algunes entitats excursionistes de les comarques catalanes del Pirineu.

L’atenció a les víctimes d’allaus. Anna Carceller

Els accidents causats per allaus requereixen un seguit d’actuacions urgents per evitar l’asfíxia, la hipotèrmia i l’agreujament dels traumatismes soferts per les víctimes. Una de les mesures cabdals és l’atenció de la persona accidentada per part dels seus companys abans que arribi l’equip de rescat.

 

Crèdits

VÈRTEX 275, NOVEMBRE-DESEMBRE 2017

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

 

CONSELL ASSESSOR: Josep Maria Arias, Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Jordi Fortuny, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Vicent Partal, Carme Porta, Ester Sabadell, Lluís Simó i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Armand Ballart, Judit Baseiria, Dani Brugarolas, Anna Carceller, Marieta Cartró, Núria Casaldàliga, Eliseu T. Climent, Josep Llusà, Glòria Martí, Francesc Muntada, Gil Orriols, Laura Piferrer, Marc Pinsach, Ester Sabadell, Marta Sánchez, Ivan Torres i Òscar Turull.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Xavi Arias, Ricard Balaguer, Xavier Blancafort, Juan Manuel Borrero, Jordi Canyameres, Xavier Capdevila, Guillem Casanova, Jan Casas, Agustín Cuadrado, Ricard Darder, Pau Gómez, Lluís Julià, Monika Kvetinka, Jaume Llanes, Anna Mongay, Simone Moro, Jaume Oliveras, Marcel Puig, Eva Puigpelat, Ivan Rocamora, Jaume Santos, Pep Serra, Nacho Sacau, Ignacio Sandoval, Marc Subirana, Miquel Taverna i Lluís Torra.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez 

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: