FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 228

Oisans: set de gel

Gener-febrer 2010

ESCALADA EN GEL

Oisans. Set de gel
Mai no us heu despertat a mitjanit somiant cascades de gel a l’abast de la mà, enganxades una al costat de l’altra, de totes les formes, mides i dificultats? Doncs ja podeu obrir els ulls. No és cap somni eròtic, això és l’Oisans! Això és la Grave, la Combe de Malaval o el Vallon du Diable, termes imprescindibles en el lèxic dels eterns assedegats de l’aigua sòlida.
TEXT: Josep Mula i Laura Piferrer

EXCURSIONISME

Ressenyes excursionistes. Destresa i encert
Ressenyar un itinerari és descriure’l amb detall, precisió i fidelitat a la realitat, i això no sempre és senzill. Des de les primeres guies excursionistes de Catalunya, elaborades per Artur Osona fa 130 anys, tots alguna vegada hem escrit o explicat per on hem passat perquè altres també puguin encertar-hi el recorregut. La Secció Excursionista del Foment Martinenc ha creat un concurs de ressenyes que, en la seva primera edició, ha premiat les tres descripcions d’itineraris que s’exposen tot seguit.
TEXT: Jaume Llanes, Montserrat Timoneda, Lídia Cabré, Joan Miquel, Xavier Grèbol i Franc Lluis

ESQUÍ DE MUNTANYA

Arrès i Entecada. Dos petits cims, dos grans miradors
En això de l’esquí de muntanya no tot ha de ser pujar grans cims. De vegades, fer una senzilla travessa enlairant-nos fins a poc més de 2.200 metres ens pot brindar una recompensa molt gratificant. És el cas de la proposta que presentem: una excursió de dos dies de durada per les muntanyes que s’eleven al sud del coll d’Eth Portilhon, entre les valls d’Aran i de Luishon.
TEXT: Manel Garcia

BICICLETA DE MUNTANYA

Integral del Montsec. Totes les cares d’una muntanya
Altra vegada el Montsec, la muntanya dels dos vessants i de les mil cares; protagonista de nombrosos articles tant d’escalada com d’excursionisme, però poc explorat pels amants de les dues rodes. L’allargassada serra prepirinenca serà en aquesta ocasió l’escenari d’una ruta circular en BTT que farà les delícies dels bikers més exigents al llarg de tres jornades que no deixaran indiferent ningú.
TEXT: Olga Rovira i David Guiu

EXCURSIONISME

Les Gorges del Foix i el Puig Castellar. Patrimoni d’origen Penedès
Caminar pels engorjats del riu Foix, entre penyasegats i sota una densa coberta forestal, té un al·licient especial: tan propers som a la plana penedesenca amb els seus extensos vinyars que no podem sospitar l’existència d’aquesta pregona fondalada empresonada entre murs calcaris. El recorregut proposat, a més, s’enlaira sobre els confins de l’Alt Penedès amb l’Anoia i s’enriqueix amb importants mostres del patrimoni arquitectònic de la comarca. Un recorregut contrastat per unes muntanyes escassament transitades.
TEXT: Ignasi Planas

ALPINISME

Hi havia una vegada… El montsenyisme alpí
En un massís arrodonit i amable com el Montseny, on les precipitacions en forma de neu no són precisament abundants, un hivern com el de 2009 no deixa de ser una raresa. L’element blanc va cobrir els pics d’aquesta serra durant bona part de l’hivern. I com no podia ser d’una altra manera, els fanàtics de les canals i corredors s’hi van desplaçar per jugar-hi i descobrir-ne les possibilitats més alpines.
TEXT: Pako Sánchez

ESQUÍ DE MUNTANYA

Mercantour. L’altre tour dels refugis
L’equivalent alpí a la volta dels refugis d’Aigüestortes seria el tour del Mercantour, valgui la redundància. La fascinant travessa que aquí es ressenya culmina en el Mont Clapier, que amb els seus 3.045 metres, té l’honor de ser el darrer tres mil dels Alps abans de perdre altura cap a la Mediterrània. Lliscar pendent avall amb l’horitzó del sol reflectit sobre el mar serà, segur, una sensació intensa per a l’esquiador de muntanya que vulgui conèixer aquest esplèndid i desconegut massís dels Alps Marítims.
TEXT: Pasqual Garriga i Martí

ESCALADA EN ROCA

Fisher Towers. Escalades al Far West
Molt a prop del riu Colorado, al desert de Utah, hi ha unes monumentals escultures de gres que prenen mil formes i colors en els crepuscles de l’oest americà. L’estiu de 2008 dos especialistes en escalada artificial, Ester Ollé i David Palmada Pelut, hi van culminar Intifada (A6), una via que només s’ha repetit tres vegades en 22 anys. No en tenen prou perquè l’any següent hi obren l’itinerari Oju, peligru! (A6+), amb el qual proposen la màxima dificultat mundial en aquesta modalitat d’escalada. En Pelut ens ho explica i, potser cansat de pujar tant el llistó, també ens ressenya altres vies; no tan peludes, però sorrenques…
TEXT: David Palmada

TÈCNICA

L’excursionisme hivernal. Consells pràctics per a iniciar-s’hi
Sovint la improvisació es pot convertir en una “aventura” no precisament agradable. Això s’acostuma a agreujar a l’hivern, amb la presència de la neu. Perquè no sigui així, us proposem un article ideal per a aquells que vulgueu iniciar-vos en l’excursionisme hivernal, ja sigui a peu o amb raquetes. Un text ple de consells de tot tipus que de ben segur us evitaran, si els seguiu, més d’un ensurt.
TEXT: Òscar Alemán

REFUGIS

El refugi Sant Jordi. Una segona joventut
La serra de Moixeró, a cavall del Berguedà i la Cerdanya, compta amb un dels aixoplucs clàssics de l’excursionisme català. Parlem del refugi Sant Jordi, que es troba al peu del coll de Pendís, en un entorn de bellesa singular. Unes importants reformes dutes a terme l’any passat han renovat l’edifici i li permeten afrontar la maduresa amb una nova pell i millors serveis per als muntanyencs.
TEXT: Enric Faura

ENTREVISTA

Patrick Gabarrou. Profeta de l’eterna joventut
Tenir quasi 60 anys no significa no poder practicar activitats d’alt nivell. Com a mínim per a personatges excepcionals com Patrick Gabarrou, un dels alpinistes francesos més destacats de la generació dels anys 80; i dels 90, i dels 2000… Més de tres-centes obertures i un entusiasme que trenca motlles expliquen la trajectòria d’aquest normand a prova de bomba.
TEXT: Joan Casòliva