ESQUÍ DE MUNTANYA
Alps de Tromsø i Lyngen. Esquiar vora el mar
Des de sempre viatgers i aventurers s’han sentit atrets pels pols, els oceans i les muntanyes. Al nord de Noruega, als anomenats Alps de Tromsø i Lyngen, aquests ingredients formen un escenari on gaudir de l’esquí de muntanya amb les millors condicions. A més, la peculiaritat d’aquesta proposta és la navegació entre illes i penínsules a bord d’un veler que, a més de mitjà de transport, ens fa de refugi.
TEXT: Jaume Jubert
EXCURSIONISME
L’esquena del Montsec d’Ares. L’altra cara de la serra
La serralada del Montsec representa l’últim gran baluard del Prepirineu pallarès davant de les terres baixes. Bruscament tallat per dos rius, les dues Nogueres, el Montsec d’Ares sempre ha estat reconegut per la seva alta i extensa cinglera orientada al sud. El seu vessant nord té una fesomia especial. És un territori solitari i poc corregut que reserva sorpreses.
TEXT: Josep Nuet Badia
ALPINISME
Alpinisme a Envalira. Rebels amb causa
Hi havia una vegada un bonic circ de muntanyes arrenglerades en un país que a l’hivern és blanc, Andorra. També hi havia l’instint de superació dels habitants d’aquell indret, que van veure en la neu un mitjà lògic de subsistència. El resultat va ser la instal·lació d’uns curiosos remuntadors mecànics que pujaven les persones perquè poguessin baixar esquiant sense cansar-se gaire. Avui hi ha tot això i alguna cosa més; es tracta d’uns esperits que reivindiquen la muntanya primigènia, la que s’ha de guanyar amb el propi esforç, cara amunt. Són els alpinistes, una espècie rara, inconformista, rebel, solitària i en perill d’extinció. En aquest article els veurem en acció.
TEXT: Pako Sánchez
ESCALADA EN ROCA
Escalades clàssiques al massís del Port (II). Vessant sud
Els relleus abruptes i intricats que configuren el massís del Port es divideixen en dos grans sectors orogràfics. El vessant nord, que ja va ser tractat en l’anterior número de VÈRTEX, i la façana meridional, abocada a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. És aquest un vessant molt esquerp en què la muntanya cau a plom sobre la plana en forma de parets calcàries de dubtosa qualitat i molta verticalitat. Un terreny dur i poc freqüentat, però sempre atraient, com ho són les sis vies d’escalada que ressenyem tot seguit.
TEXT: Joan Tirón
EXCURSIONISME
Costa Brava nord. Monument a la natura i la cultura
Som davant la platja. Aquest cop no ens llançarem a l’aigua, és massa freda. Mirem enrere i contemplem la cara muntanyosa de la Costa Brava, la que s’ha de visitar a peu. Avui deixarem les nostres petjades sobre aquesta terra seca i dura, com dur i sec és el vent que l’ha modelada.
Tanmateix, el conjunt comprès entre la serra de l’Albera i el cap de Creus reuneix una riquesa patrimonial única, no només des del punt de vista natural, sinó també cultural. Les següents excursions proposen el coneixement de monuments, cales i cims enlairats sobre una zona clau i estratègica: la Catalunya mediterrània més septentrional.
TEXT: Narcís Pujades
PERSONATGE
Joan Enric Farreny i Sistac o la incògnita perpètua
El mes de maig de 1976 moria al massís de Vinhamala l’escalador lleidatà Joan Enric Farreny i Sistac. Malgrat la seva joventut –tenia 23 anys–, deixava un grapat d’interessants escrits sobre muntanyisme (entre d’altres) dels quals destaca el llibret Del bruc a l’extraplom, un referent renovador per a molts excursionistes i alpinistes domèstics. Ara que es compleixen 30 anys de la seva mort, és de justícia recordar la seva persona i la seva obra.
TEXT: Josep Maria Cuenca
ALPINISME
Catedrals del Baltoro. Crònica d’un somni
A la secció “Món alpinístic” del núm. 209 de VÈRTEX es va fer esment de la nova via oberta per un grup d’alpinistes catalans a les Catedrals del Baltoro. Es tracta de l’itinerari Reflexos nocturns, traçat a la immensa parets de les Catedrals del Baltoro. A continuació es relaten alguns moments de l’obertura de la via, així com les reflexions al voltant d’aquestes escalades d’aventura, fetes pels seus protagonistes.
TEXT: Redacció Vèrtex
TÈCNICA
Raquetes de neu. Tècniques de progressió
Poc ens hauríem imaginat fa tan sols uns anys, quan observàvem aquells grups de francesos amb el seu guia-acompanyador passejar per la muntanya a l’hivern amb raquetes de neu, que aquesta pràctica esdevindria tan popular a casa nostra. Els darrers anys aquests utensilis han obert a molta gent les portes de l’alta muntanya hivernal. Noves concepcions i nous dissenys de raquetes, adaptades a les nostres valls i als tipus de neu que hi trobem, han convertit aquesta activitat en una finalitat en si mateixa. També hi ha ajudat la facilitat de l’aprenentatge i de la pràctica en família, que no ens ha de fer menystenir l’adquisició d’unes tècniques i pautes de seguretat pertinents. El present i futurs articles de tècnica continuaran acompanyats de sessions promogudes per l’ECAM on l’autor ampliarà els conceptes relatius a cada tema.
TEXT: Lambert Colás
REFUGIS
L’Ardericó. Una masia perduda al bosc
La serra de Catllaràs és un petit massís prepirinenc de l’Alt Berguedà, cobert íntegrament per un bosc mixt esplèndid. Poc conegut i menys freqüentat pels excursionistes, la nova etapa del refugi de l’Ardericó és una bona excusa per endinsar-se en uns paratges amb unes belleses naturals extraordinàriament ben conservades.
TEXT: Enric Faura
PERSONATGE
Rainier Munsch, Bunny (1955-2006)
El passat mes de juliol va morir l’escalador francès Rainier Munsch, més conegut com a Bunny. Un accident en un ràpel va costar la vida a aquest destacat alpinista i guia de muntanya de 50 anys. En Bunny residia a Pau i des dels 17 anys, en què va ser pres per la passió per la verticalitat, freqüentava periòdicament el vessant sud dels Pirineus. Un amic seu català el rememora en primera persona.
TEXT: Joan Carles Griso
ENTREVISTA
Rosa Real: “Després d’una gran escalada tinc la sensació de ser una privilegiada”
L’alpinisme femení està en alça. Tot i que encara es troba lluny de la seva plena normalització, cada cop hi ha més escaladores que incrementen el grau de dificultat i el nivell de les seves ascensions. Una de les darreres expedicions formada exclusivament per dones alpinistes va ser “Dones Trangoworld al Nanda Devi”. Rosa Real en va ser una de les integrants i ens transmet en aquesta entrevista les dosis d’entusiasme i tenacitat que hi ha darrere de moltes d’aquestes escaladores. La Rosa ostenta el títol de primera valenciana a coronar un vuit mil.
TEXT: Agustí Estruga