BICICLETA DE MUNTANYA I EXCURSIONISME
Nepal. La flor i nata de les muntanyes
El Nepal és un país allargassat i encastat entre la Xina i l’Índia, conegut arreu del món perquè concentra algunes de les muntanyes més altes de la Terra. Un autèntic paradís per als amants de la natura més desfermada, de les muntanyes impossibles. Però el Nepal també és obert als qui busquen plaers més assequibles com els que pot proporcionar un trekking o un viatge en bicicleta. Precisament aquestes dues són les opcions que us presentem en aquest dossier. Dues activitats que segur que us deixaran empremta.
TEXT: Xavier Agut
EXCURSIONISME
Cadí i Moixeró. Senders i emoció
L’emoció es defineix com una “reacció afectiva, en general intensa, provocada pel pensament o per un factor extern”. Sembla que el diccionari s’ha descuidat d’afegir-hi: “com per exemple algunes muntanyes”. Emoció és el que desperta el Cadí quan s’esquincen les boires davant la potència de la seva fortalesa calcària; sensació de petitesa és el que encomana aquesta serra, que juntament amb el Moixeró, la Tosa, el Puigllançada i el Pedraforca forma el segon parc natural més extens del país; i oportunitat privilegiada l’ofereixen els senders que volten i carenegen sobre els penyals culminants del Prepirineu català.
TEXT: Carles Claraco i Jaume Bonaventura
ESQUÍ DE MUNTANYA
Alta ruta de l’Ötztal. Tirol a ratlla
Homes i dones sempre s’han volgut mesurar amb les altures, en una prova de força i afany de descoberta. Al sud del Tirol austríac, tocant a la frontera italiana, el massís d’Ötztal configura un estadi blanc ideal per als esquiadors-alpinistes ben entrenats. Una ferma travessa permet enllaçar refugis, colls, glaceres i pics; entre ells el Wildspitze, que, sobre la ratlla dels 3.700 metres, és l’estendard més alt del massís i el segon d’Àustria. Qui hi estigui a l’altura, que no s’ho perdi.
TEXT: Manel García
REFUGIS
Refugi de l’Arp. Espectador del Sol ponent
L’orientació ponentina influeix poderosament sobre el refugi de l’Arp. La posta de sol que observa aquesta construcció recentment inaugurada adorna les carenes que des del Port del Comte s’estenen pels relleus de l’Alt Urgell. Cada primavera, quan la neu s’enretira i amara de verdor les altes prades de l’Arp, hi aflora una composició harmònica de boscos, senders, cims i llogarets a descobrir.
TEXT: Enric Faura
FOTOGRAFIA
Concurs fotocims. L’ull de les altures
Diuen els professionals de la fotografia de natura i muntanya que no cal fer cim per obtenir les millors imatges. Els participants del II Concurs Fotocims de la FEEC, delerosos com sempre de festejar les altures, no van fer gaire cas del consell dels experts. O potser sí: vistes les instantànies que van saber captar, sembla que aquesta vegada es van entretenir més del compte en el camí.
TEXT: redacció de vèrtex
ENTREVISTA
Francesc Muntada: “Un fotògraf de natura ha d’estar preparat per al fracàs”
Francesc Muntada és un fotògraf especialitzat en natura que ha aconseguit fondre dues de les seves aficions –l’excursionisme i l’art de retratar– en un ofici. El seu fons fotogràfic –més de 30.000 diapositives i 50.000 imatges digitals– ens parla de la seva trajectòria professional. Col·labora en revistes especialitzades, imparteix classes de fotografia i és autor de quatre llibres. Amb ell parlem de fotografia, però també de natura, de viatges i, com no, d’excursionisme aprofitant la seva condició de president del Centre Excursionista de Terrassa.
TEXT: Agustí Estruga